Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pregătiri pentru începutul anului școlar. Renovările și reabilitările clădirilor școlare, în plină desfășurare

Peste trei milioane de elevi revin la ore, în mai puțin de trei săptămâni, iar renovările clădirilor școlare sunt în toi. Autoritățile nu au însă nici până acum date centralizate: nici câte șantiere sunt deschise, nici unde vor fi finalizate lucrările. În București, mii de școlari vor învăța, din nou, în containere sau în alte unități de învățământ, potrivit datelor furnizate de câteva sectoare. Părinții și elevii sunt nemulțumiți de situația care se repetă an de an.

Situația din această vară nu reprezintă o premieră. An de an, sunt unități de învățământ în care lucrările nu sunt gata înainte de începutul școlii.

Lavinia, elevă care trece în clasa a VIII-a: „Pe mine cel mai mult m-a deranjat programul. Am început să învățăm în două schimburi pentru că eu fiind obișnuită inițial cu învățatul de dimineață, pe parcursul acestor ani, dintr-a V-a până într-a VII-a, mi-a fost destul de greu să mă obișnuiesc. Acum orele încep de la 12:00 și în unele zile ajungeam acasă chiar pe la ora șapte seara. Am schimbat programul de făcut teme, dimineața nu pot să fac teme. Seara adorm mai târziu deoarece stau să-mi termin temele. Pe la ora 10-10:30 îmi terminam și eu temele și la somn la 11:00. Nu este un program foarte sănătos, dar na.” 

La liceul Ion Barbu elevii învață chiar în trei schimburi 

Andreea, mama unui elev care învață în trei schimburi: „Nu este o experiență plăcută deoarece el este clasa a V-a și a nimerit chiar schimbul trei. Orele sunt scurtate, 45 de minute ora de curs, cinci minute pauza și este destul de frustrant pentru ei, bănuiesc că și pentru profesori pentru că nu se încadrează foarte bine în acest interval de timp. Scade calitatea actului didactic și receptivitatea lor pentru că intră la ora 14:00, ies la 18:45 și automat la ora aceea nu mai sunt așa de receptivi ca dimineață sau până la ora 14:00, clar. După 14:00 nu mai au aceeași atenție.” 

Câteva zeci de unități de învățământ se află în renovare sau reabilitare la nivelul Capitalei, potrivit datelor transmise de primăriile de sector, la solicitarea Euronews. Spre exemplu, în Sectorul 2 sunt 18 clădiri școlare în renovare sau reabilitare. De menționat ar fi școala 71, liceul Spiru Haret sau școala Maica Domnului. În Sectorul 3 sunt 19 clădiri în șantier, cele mai cunoscute fiind liceele Matei Basarab și Crețulescu. Și în sectorul 4 se fac lucrări de reabilitare.

Colegiul Național „Dinu Lipatti”, reabilitat

Colegiul Național „Dinu Lipatti” a intrat într-un amplu proces de reabilitare care va dura aproximativ doi ani. În curtea liceului au fost deja amplasate containere. 

Elevii vor învăța în aceste containere cât timp va dura reabilitarea celor două clădiri vechi ale liceului, aflate în stadiu avansat de degradare.  La școala gimnazială 49 din nordul Capitalei se lucrează pentru renovarea sălii de sport. 

Costin Ionică, inginer și manager de proiect: „Această sală de sport are o vechime de aproximativ 15-20 de ani. Noi am început renovarea la 1 iulie, lucrarea durează maximum două luni de zile. Noi sperăm ca până la 1 septembrie să fie gata și să o dăm în folosință. S-a hidroizolat acoperișul și sistemul pluvial, s-au schimbat cele care erau necesare a se schimba astfel încât să nu pătrundă apă înauntru, să fie izolat dpdv termic, s-au schimbat tâmplăriile integral. La instalații s-au făcut sisteme anti-incendiu noi.” 

Există și școli care în această toamnă își vor redeschide porțile. 

Reabilitarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” a durat aproximativ doi ani, iar pe 9 septembrie, elevii ar urma să se întoarcă înapoi în clădirea istorică. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE