Au mai rămas doar câteva zile până la începerea anului școlar, însă multe unități de învățământ încă nu au cadre didactice asigurate. În Dolj a fost organizat un concurs județean cu sute de posturi libere pentru care s-au înscris prea puțini candidați.
Criză de cadre didactice în România
170 de școli din Dolj au nevoie de învățători, educatori și profesori pentru toate disciplinele. Inspectoratul Școlar Județean a organizat vineri concurs pentru 730 de posturi complete și incomplete pentru care s-au înscris doar 140 de candidați. Au rămas multe ore libere inclusiv pentru matematică sau informatică.
Florentin Salvastru, candidat: Nu sunt participanți, ce pot să vă zic, puteți să participați și dumneavoastră, pot să participe și cei cu opt clase, este pentru oricine.
Maria Avram, candidată: Vreau sa le ofer copiilor exact cunoștințele pe care le am și eu și să-i fac să iubească matematica. Noi, cei tineri, suntem foarte dornici ca să intrăm, de aia ne înscriem și la concursurile de titularizare și la suplinitori și să sperăm că o să fie totul bine până la urmă.
Unele discipline vor fi predate de oameni care au lucrat în alte domenii și au ales acum învățământul preuniversitar.
Răzvan Lupu, candidat: Eu am fost suplinitor anul trecut. Am terminat Facultatea de Filosofie cu tot cu master. Am dat examen de titularizare, doar că pe materia mea, educație socială, nu există posturi titularizabile, momentan, în Dolj, să îmi fac catedra, și acum nu am mai reușit să prind nimic în ședințele publice. Am dat pe necalificat pe materia educație muzicală, pe care am și predat-o anul trecut în continuitatea orelor.
Cristi Diaconu, candidat: Îmi place să lucrez cu copiii. Eu cânt la acordeon și îmi place să le arăt copiilor cum să experimenteze cu acest instrument. De ce să nu fac asta și în școli?
Gabriela Nuță, candidată: Am terminat într-un alt domeniu, doar că am făcut un curs special pentru școală specială.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj susțin că posturile libere nu vor fi ocupate nici după acest concurs. Situația era cunoscută imediat după titularizare pentru că au fost multe note mici, dar inspectorii spun că nu puteau organiza mai devreme selecția pentru a asigura resursa umană pentru că datele, chiar și pentru concursurile județene, sunt fixate printr-un calendar al Ministerului Educației.
Irina Broscaru, inspector școlar general adjunct Dolj: La disciplinele tehnice noi avem 70 de coduri libere, adică posturi complete și incomplete, și avem doar 18 candidați înscriși. La învățământul special, la psihopedagogie specială, avem invers - avem două posturi și 12 candidați. La arte, unde aici ne confruntăm cu o problemă în fiecare an pentru ocuparea posturilor, la fel, avem 29 de coduri și doar 12 candidați înscriși. Din păcate, nici după această etapă de mobilitate nu vom reuși să ocupăm toate codurile.
Lipsa cadrelor didactice îi îngrijorează pe părinți.
Părinte: Va fi rău pentru copii. Uite, de exemplu, noi venim în România și acum auzim că nu sunt profesori la școli. Ce facem? O să mă fac eu profesoară... În străinătate nu, nu era o problemă.
Reporter: Unde au învățat?
Părinte: În Anglia. Nu, nu era o problemă (n.r. lipsa dascălilor), doar că am venit pentru că vrem să ne retragem acasă.
Părinte: Copiii vor avea de suferit. Noi și copiii. O să fie nevoie să-i medităm, să-i ajutăm cumva.
Posturile scoase la concurs vor fi distribuite în ședință publică abia pe 4 septembrie, data la care școlile vor avea o nouă situație cu posturile care vor rămâne libere și pentru care vor avea doar două zile ca să le mai acopere cu profesori.