Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Începe goana după after school și before school. Părinții scot din buzunar în medie 2.000 de lei pentru un copil

În aproape două săptămâni începe din nou școala, iar părinții sunt în căutarea unui after school și chiar a unui before school.

Cererea este foarte mare pe piață fiindcă mulți nu au cu cine să-și lase copiii mici cât sunt la muncă.

Trebuie să scoată din buzunar, în medie, 2000 de lei pe lună pentru un astfel de serviciu. Școlile de stat nu oferă after gratuit pentru toți copiii, ci doar programul Școală după Școală, și acela destul de rar.

Lecțiile după școală la after school sunt mai distractive și pline de jocuri interactive.

Tot mai multe after school-uri, deschise și în vacanță

After school-urile au rămas, în general, deschise pe timpul verii fiindcă mulți părinți nu au cu cine să-și lase copiii. În timpul anului școlar, copiii petrec între 4 și 7 ore la after, în funcție de programul părinților.

”Un after school presupune preluarea copiilor după terminarea orelor de școală până după-amiază. Fac temele, servesc masa de prânz și activități extracurriculare pe care le desfășurăm după programul de teme.

Dacă este frumos, ieșim afară, dacă se strică vremea, avem o sală de dans unde se zbenguie ei să-și consume energia”, a declarat Ruxandra Bobeică, director centru educațional

La before school de obicei vin copiii care învață după-amiaza, în general cei de gimnaziu.

”Noi ne-am întâlnit și cu situația în care școlile sunt în renovare și elevii sunt în trei schimburi și cei mici au venit în partea de dimineață. Sunt foarte variate prețurile, începând de la 1.200, până la 2.500 am văzut. Noi avem o taxă de 1.700 de lei pe lună, asta e cam media. Depinde foarte mult de ce oferă: dacă ai curte internă, dacă ai bucătărie internă sau catering, dacă profesoirii sunt calificați”, a mai spus aceasta.

La stat, nu există after school sau before school, dar există programul Școală după Școală.

”Este un program social. Sunt câteva criterii. În primul rând participă copiii care aparțin familiilor monoparentale, de asemenea copiii care fac parte din familii cu stare materială mai precară.

La noi la școală participă cam 150 de copii pe an și sunt în principal din învățământul primar. După ce termină orele, sunt repartizați pe grupe, se deplasează spre sala de clasă, primesc o masă caldă.

Dacă au lecții de făcut, o perioadă își efectuează lecțiile și se desfășoară și lecții de divertisment, de creativitate, de sport”, susține Daniela Țăpârdea, directoarea școlii gimnaziale Sfinții Constantin și Elena.

În București, sunt 119 școli care organizează programul Școală după Școală, cele mai mult fiind în sectoarele 6 și 3. Dintre acestea 39 au și semiinternat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE