Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plajele din sudul litoralului, lărgite cu 60 de hectare în ultimele luni, dar tot mai durează până sunt gata

Lucrările de lărgire a plajelor din sudul litoralului vor fi terminate până la sfârșitul anului. Asta anunță autoritățile, care dau asigurări că în următorul sezon estival turiștii care vizitează stațiunile Jupiter, Olimp, Cap Aurora sau Venus vor avea spațiu suficient pentru bronz și distracție.

Plaje extinse în sudul litoralului românesc, abia în 2025

Ministrul Mediului: Mi se pare în regulă, dumneavoastră cum vi se pare? Iau mai mult nisip, așa... Eu zic că e mult mai bun decât multe plaje pe care am fost eu și în România, și mai ales în afara României.

60 de hectare au câștigat în ultimele luni plajele din sudul litoralului, puternic afectate de eroziune.

Corina Keszek, șefă de șantier: Plaja inițială aici a fost de 20 de metri, acum s-a lărgit la 100 de metri. Nisipul se aduce din gropile noastre de împrumut, ca să vă zic ca timp, cinci ore distanță de aici îi ia vaporului să se ducă să se întoarcă înapoi.

Milioane de metri cubi de nisip au fost aduși din larg pentru lărgirea plajelor din stațiuni. Lucrările au început însă în plin sezon estival, iar asta i-a afectat și pe turiști, și pe hotelieri.

Aurelian Marin, tour operator: Nu a fost bine, nici pentru clienții noștri. Mai mult decât atât, noi, ca hotelieri, am știut undeva pe la 1-10 iunie că procesul ăsta de denisipare va dura cam toată vara. Partea bună este că plajele mărită arată bine, că turiștii au fost, în mare parte, destul de înțelegători.

Autoritățile susțin că graficul trebuia respectat, chiar dacă asta a însemnat disconfort pentru turiști, însă, dau asigurări că la anul, toți cei care vor veni în concediu vor avea spațiu suficient pentru plajă și distracție.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Am fi fost în apă aici. Folosind bani europeni, pentru a face aceste lucrări pe care niciodată statul român nu și le-ar fi permis din bugetul național.

Nicușor Buzgaru, managerul de proiect ai firmei constructoare: Se desfășoară înnisiparea zonei submerse a zonei de îmbăiere pe care dorim să o dăm în exploatare cu un profil cât mai lin și propice exploatării și turistice a plajei. Se continuă înspre sud, înspre Saturn și Mangalia, și vom termina toate trei zonele, de la Olimp începând - Olimp, Jupiter, Venus - toată salba de stațiuni până la limitele Saturnului, până la finalul acestui an. În medie, lățimea plajelor de aici este de 100 de metri.

Stelică Hagi, director Apele Române Dobrogea Litoral: Valoarea contractului este de 220 de milioane de lei fără TVA, însemnând lucrările de denisipare plus structurile de piatră pentru reținerea sedimentului în celulă.

Odată cu lărgirea plajelor, în sudul litoralului au apărut și diguri de suprafaţă și submerse pe o lungime de peste 5.000 de metri. Următoarele lucrări de extindere a plajelor vor avea loc în zona Mangalia – 2 Mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE