Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Neagră, o zonă de conflict, spune ministrul român al Apărării. Cum apără aliații NATO regiunea

Marea Neagră este zonă de conflict. Este declarația ministrului român al Apărării. Iar Marea Neagră devine pe zi ce trece mai importantă pentru flancul estic al NATO. Declarația finală a summitului, luna trecută, meționează regiunea Mării Negre ca fiind de importanță strategică pentru Alianță.

La Capu Midia, a fost instalat scutul antaerian Mamba, care poate depista rachete pe o rază de 100 de kilometri, deservit de 100 de militari francezi. La Kogălniceanu sunt 1.000 de militari americani și 150 de militari spanioli care fac poliție aeriană. La Câmpia Turzii 100 de americani supraveghează regiunea Mării Negre cu drone Reaper, iar românii fac de asemea poliție aeriană cu o escadrilă de F16, de la Borcea. Pentru siguranța cetățenilor și a ambarcațiunilor, România Bulgaria și Turcia au început de anul acesta deminarea Mării Negre.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: ”La mică distanță, de aici se aude sunetul războiului. Invadarea ilegala a început în Crimeea, iar unul din primele puncte cucerite a fost portul Sevastopol. Aceste lucruri ne arată cât de importante sunt rutele martime și cât de importantă este apărarea lor.”

Marea Neagră a căpătat oficial odată cu Summitul NATO de la Washington un nou statut: este considerată o regiune de importanță strategică pentru Alianță.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: ”La mică distanță de locul în care ne aflăm, în localitatea Mihail Kogălniceanu, construim cea mai mare baza militară NATO din Europa. A investi în propria apărare e o chestiune de responsabilitate față de România și cetațenii noștri.”

Klaus Iohannis, președintele României: ”Aici, pe țărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic și militar al României din ultimii ani. Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial și în cele mai importante documente strategice ale NATO.”

104 mine găsite în Marea Neagră de la începutul războiului

Marea Neagră este mărginită de trei țări NATO: România, Bulgaria și Turcia. După ce Rusia s-a retras din acordul privind transportul cerealelor, a început să atace porturile ucrainene. 104 mine au fost găsite în Marea Neagră de la începutul războiului, dintre care cinci au fost descoperite și distruse de Forțele Navale Române.

Prima a fost găsită acum doi ani, la aproximativ 70 de km în larg, iar cea mai recentă a fost una de desant, găsită chiar pe mal, la 20 de kilometri de plaja Corbu, înainte de Ziua Marinei.

Căpitan-comandor Silviu Constantineanu: ”Suntem deja obisnuiti cu acest fenomen. E o adevărată provocare pentru Forțele Navale. Suntem pregătiți, monitorizăm permanent, supraveghem, cercetăm, descoperim aceste mine care creează pericolul de mine în Marea Neagră.”

A fost descoperită inclusiv o dronă marină în timp ce plutea în derivă lângă Tuzla. Aparatul ar fi avut la bord aproape o jumătate de tonă de explozibil.

Căpitan-comandor Silviu Constantineanu: ”Avea o încărcătură considerabilă și era un pericol pentru civili, pentru militari.”

Încă din anul 2015, după ce Rusia a anexat Crimeea, numărul militarilor străini dislocați în țara noastră a început să crească. La ora actuală, sunt peste 5.000 de militari NATO sunt cantonați în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE