Mai e puțin și începe sezonul estival, iar mulți români se pregătesc de concediu pe litoralul Mării Negre. Specialiștii ne avertizează că plajele lărgite pot fi un pericol pentru sănătatea și chiar pentru viața turiștilor.
Mai exact, în zonele în care plaja a fost extinsă frecevența curenților puternici este mai mare, iar asta crește riscul de înec.
De asemenea, construirea de diguri în fața plajelor împiedică ventilarea apelor, iar acestea devin o sursă de infecție.
Specialiști: Proiectul nu trebuia se acopere mai mult de 10%
”Soluția tehnică implementată cu acest proiect are multiple consecințe negative. Vorbim de un proiect care lărgește plajele cu trei ori mai mult decât acestea ar fi fot natural, o plajă măsurată de la baza falezei, până pe linia apei ar trebui să aibă între 40-60 de metri în condiții naturale.
Ele au ajuns undeva între 200 și 300 de metri, e un caz de lărgire artificală, fără precedent pentru țările occidentale, iar desigur materialul e nepotrivit generând pante mari ale profilului submers ale plajei și implicit curenți mai puternici și periculoși pentru înec.
Cea mai bună comparație e la Mamaia unde era un nisip foarte fin pentru că era adus de curenți, în ultimii 200 de ani, de pe coasta Deltei Dunării și era un nisip foarte fin, calitativ de 200 de microni, iar acum vorbim de un milimetru, de cinci ori mai grosier, plaja e mult mai înaltă, pantele sunt mai mari, totul s-a schimbat radical și deloc în bine.
Studiul științific făcut în 2008-2010 care includea întreagă coastă a României menționa la nivelul concluziilor că faptul că nu trebuie intervenit sub nicio formă pe coasta Deltei Dunării, iar pe lioralul sudic se poate interveni doar pe sectoarele de eroziune, doar unde eroziunea e medie și mare, ceea ce înseamnă nu mai mult de 10% din lungimea țărmului sudic. Nu e un acord în ceea ce am văzut și felul în care e implementat proiectul.
Lărgirea acestor plaje duce și la blocarea completă a circulației longitudinale de țărm, care duce la ventilarea apei. Vara, pe fondul temperaturilor ridicate și a persoanelor foarte multe vine și pericolul de infecție”, a declarat Alfred Vespremeanu-Stroe, profesor de geografie fizică la Universitatea București.
Unul dintre cele mai expansive proiecte este cel de lărgire a plajelor în zona Eforie, iniţiativă prin care vor fi create, în final, circa 50 de hectare noi. În acelaşi timp, în zona Mamaia, plajele extinse şi modernizate au devenit accesibile publicului larg începând cu data de 30 iunie 2021.
Conform autorităţilor, lucrările de protecţie costieră de la Mamaia fac parte din Proiectul Major "Reducerea eroziunii costiere, faza II, 2014 - 2020", finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), valoarea contractului de proiectare şi execuţie fiind de 198,63 milioane de lei (fără TVA), iar suprafaţa plajei nou create este de 70 de hectare, distribuită pe o lungime de 6.950 de metri.
Planurile referitoare la protejarea plajelor vor continua, astfel că, din informaţiile transmise de către reprezentanţii de la "Apele Române", reiese faptul că proiectul major "Reducerea eroziunii costiere, faza II, 2014 - 2020" este structurat pe 11 zone (loturi) din care nouă vizează lucrări de protecţie costieră şi reabilitare a plajelor în zonele: Zona Mamaia (recepţionată), Zona Agigea - golful pescarilor, Zona Eforie Centru şi Sud (5.750 metri liniari), Zona Costineşti (Epava - Forum) - cu 2.550 metri liniari, Zona Olimp (3.500 metri liniari), Zona Neptun Jupiter (2.550 metri liniari), Zona Balta Mangalia - Venus - Aurora (3.100 metri liniari), Zona Mangalia - Saturn (2.500 metri liniari) şi Zona 2 Mai (1.650 metri liniari).
În cadrul zonelor stăvilare Edighiol şi Periboina, precum şi Tomis Cazino nu sunt prevăzute lucrări de protecţie a plajelor fiind aprobate lucrări de reabilitare a stăvilarelor existente şi de consolidare a falezei înalte de la Cazino - Constanţa.