Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pepenii românești s-au copt mai devreme din cauza schimbărilor climatice

Pepenii românești sunt cultivați pe suprafețe din ce în ce mai mici. În ultimii trei ani, cultura de pepeni verzi a scăzut cu 400 de hectare, în județul Dolj. Motivul ar fi determinat de schimbările climatice.

Primii pepeni verzi s-au copt deja pe câmpurile din sudul țării, și sunt gata pentru consum, cu două săptămâni mai devreme, datorită temperaturilor ridicate de la început de vară. Fermierii sunt bucuroși și spun că, pentru început, vor vinde pepenii cu 3-4 lei kilogramul, cu un leu mai mult ca anul trecut.

Pepenii românești s-au copt cu două săptămâni mai devreme

Pepenii verzi de pe nisipurile Olteniei au fost gustați mai întâi de fermieri, pentru a se asigura că au marfă de calitate. Anul acesta, fructele mari și zemoase, mult așteptate pentru consum în perioada de vară, s-au copt mai devreme.

Florin, din comuna Călărași, este printre primii producători care va merge cu fructele în piețe.

Florin Țecan, fermier din Călărași, jud. Dolj: "Mai devreme, anul acesta, cu aproximativ 14 zile. Sunt copți, foarte dulci. Soiul pată neagră, un soi extratimpuriu. Și anul acesta ne-a ajutat foarte mult și clima, o climă foarte caldă anul acesta, exact ce le place lubenițelor, să zicem așa, solul nisipos și foarte multă apă".

Și la Dăbuleni, în "patria pepenilor", Cristian culege de câteva zile fructele cu miez roșu și răcoros.

Cristian Gorgota, fermier din Dăbuleni: "Un pepene copt este după coajă. În primul rând, pare un pic mai bătrân decât acesta, e un verde și brumat mai deschis față de acesta, un altfel de verde, altfel de de culoare, se subțiază la cotoraș, se usucă și frunzulița. În special, îl recoltez numai după coajă. Coaja pare mai bătrână, mai tare, se aude și bine sunetul".

Producătorii se gândesc ca în acest sezon să crească prețul pepenilor.

Florin Țecan, fermier din Călărași, jud. Dolj: "Cei care vor să mănânce această lubeniță vor scoate din buzunar aproximativ 35-40 de lei pentru acest fruct. Cel puțin la mine, aproximativ cu un leu mai scump, dar și investiția a fost mult mai mare față de anul trecut. Crește investiția de la an la an. Nu știu unde o să ajungem cu aceste scumpiri foarte mari la producția de pepeni și, în general, la toate producțiile agricole au crescut prețurile foarte mult".

Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Dolj, suprafața cultivată cu pepeni verzi a scăzut în ultimii patru ani cu aproape 400 de hectare, din cauza schimbărilor climatice.

Alexandra Șomîcu, consilier principal Direcția Agricolă Dolj: "La nivelul județului Dolj, suprafața cultivată cu pepeni a scăzut totuși, în ultimii ani, de la aproximativ 2.900 de hectare în 2021 până la 2.500 în 2024. Însă din cauza unor schimbări atmosferice din ultimii ani, cultura de pepeni este puternic influențată de rezerva de umiditate din sol. Chiar dacă suprafața de pepeni a scăzut, putem să discutăm totuși de o producție crescută la hectar. Producția a crescut de la aproximativ 36.000 de kg la hectar la aproximativ 40.000 de kg la hectar."

În Dolj, cele mai populare localități pentru cultura de pepeni sunt Sadova, Călărași și Dăbuleni. Pepenii verzi se produc însă și în Moldova, Transilvania sau Banat. Doljul asigură însă 20% din producția națională, iar România este pe locul al patrulea în Europa la producția de pepeni verzi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE