Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aeronave F-16 ridicate și mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din Tulcea, după un nou atac rusesc în regiunea Odesa. Recția MApN

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis, sâmbătă dimineaţa, un mesaj RO-ALERT pentru localităţile din zona de nord a judeţului Tulcea şi pentru o parte a populaţiei oraşului Galaţi, prin care a informat că, în contextul războiului din Ucraina, există riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian.

06/07/2024 , 15:30

Reacția MApN, privind atacul Rusie la granița dintre Ucraina și România, în zona Tulcea

Colonel Corneliu Pavel, locțiitor șef Direcție Informare și Relații Publice MApN: "În dimineața de 6 iulie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea graniței cu România, din județul Tulcea. În urma detectării dronelor rusești, care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în serviciul poliției aeriene, fiind luată și măsura decolării a două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene române, de pe baza Borcea, pentru monitorizarea situației aeriene.

Cele două aeronave au revenit în bază în jurul orei 9. De asemenea, Centrul Național Militar de Comandă a notificat, începând cu ora 6:38 dimineața, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea.

În urma mesajului RO-Alert emis de autorități, la nivelul structurilor din Ministerul Apărării Naționale, a fost emis, în jurul orei 7:30, un ordin de acțiune pentru efectuarea de cercetări a zonei cuprinse între localitățile Vulturul, Mahmudia și Maliuc, în eventualitatea existenței unor obiecte căzute pe teritoriul național.

Până la acest moment, echipele trimise în teren nu au identificat nimic suspect, iar căutărle vor continua în cursul acestei zile. Menționăm că, în jurul orei 7:50, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate. MApN informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de aceste atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea."


Știrea inițială

Mesajul RO-ALERT a fost emis de IGSU în jurul orei 6,45 şi are ca scop informarea populaţiei din zona din imediata apropiere a graniţei româno-ucrainene cu privire la modul de comportare în asemenea situaţii, recomandarea de păstrare a calmului şi măsuri de autoprotecţie.

Astfel de mesaje au fost trimise populaţiei începând din toamna anului trecut, atunci când pe teritoriul judeţului Tulcea au căzut drone, în urma atacurilor Federaţiei Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Potrivit MApN, în judeţul Tulcea, anul trecut, au fost identificate, în patru cazuri, resturi de aparate de zbor fără echipaj (UAV, unmanned aerial vehicle - n.r.), pe data de 5 septembrie în fâşia de pădure de pe malul drept al braţului Chilia, în zona localităţii Plauru, pe 9 septembrie în aceeaşi zonă, pe 13 septembrie în apropiere de localitatea Nufăru, iar în noaptea de 13 spre 14 decembrie - în zona localităţii Grindu. Acestea au fost de altfel şi singurele resturi de drone găsite de militari în România anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE