Exploziile unor banale pagere au produs o undă de șoc în Liban, pe 17 septembrie, atunci când câteva zeci de militanți Hezbollah au fost uciși, iar câteva sute au suferit răni grave. Liderii grupării susțin că Israelul ar fi pus la cale aceste acțiuni și au răspuns cu un val de atacuri cu 140 de rachete spre nordul Israelului. De aici, a urmat, evident, o replică a israelienilor.
Oficialii de la Tel Aviv nu au confirmat și nici nu au infirmat că ei au pus la cale acest tip de atac.
Cum ar fi pus la cale Israelul planul cu pagerele explozive
Între timp, 12 experți și agenți de informații au pus cap la cap mai multe date și au ajuns la concluzia că Israelul ar sta la baza acestui „truc elaborat”, conform publicației New York Times.
Marți, 17 septembrie, pagerele au început să sune imediat după ora 15:30, în Liban, și i-a alertat pe membrii Hezbollah cu privire la un mesaj care părea să vină din partea conducerii. La câteva secunde după ce aceștia au scos pagerele, au urmat explozii. Panica s-a instalat peste tot, chiar și în magazine, în case și pe străzi, acolo unde se aflau cei care aveau asupra lor astfel de pagere.
În interiorul acestor dispozitive se aflau ascunși compuși ai unui explozibil extrem de puternic pentru acea dimensiune atât de mică.
A urmat un peisaj sinistru, având în vedere că, indiferent de locul în care se afla posesorul unui pager, exploziile se produceau simultan. Conform sursei citate, unii dintre posesorii acestor pagere au fost aruncați la câțiva metri de suflul exploziei, alții au fost proiectați de pe motociclete și alții au fost uciși în timp ce se aflau în mașini, așa cum relatează martorii.
Până la sfârșitul acelei zile, se știa că cel puțin 12 oameni au murit și peste 2.700 au fost răniți, iar mulți dintre ei au fost mutilați. A doua zi, alți 20 de oameni au fost uciși și alte sute au fost rănite când mai multe stații walkie-talkie au început, de asemenea, să explodeze în mod misterios. Unii dintre morți și răniți erau membri Hezbollah, dar alții nu. Patru dintre morți erau copii.
Chiar dacă Israelul nu a confirmat și nici nu a negat că ar avea vreun rol, cei 12 actuali și foști oficiali din cadrul Apărării și din serviciile de informații spun că israelienii au fost în spatele acestui atac și au descris operațiunea ca fiind „complexă și de lungă durată”. Aceste persoane au vorbit cu The New York Times, sub protecția anonimatului.
- Liderul Hezbollah spune că bombardamentele Israelului din Liban și atacurile prin exploziile pagerelor înseamnă „o declarație de război”
- Stațiile radio ale Hezbollah explodează la o zi după atacul asupra pagerelor folosite de gruparea militantă
- Expert, despre exploziile din Liban: Pagerele conțineau explozibil, nu e vorba de încălzirea unor baterii
Liderul Hezbollah a interzis telefoanele mobile și a apelat la pagere
Pagerele-capcană și walkie-talkie-urile sunt cea mai recentă declinare în conflictul de decenii dintre Israel și gruparea libaneză Hezbollah. Tensiunile au escaladat după ce a început războiul din Fâșia Gaza, pe 7 octombrie 2023.
Grupurile susținute de Iran, precum Hezbollah, au fost mereu vulnerabile la atacurile israeliene care foloseau tehnologii sofisticate. În 2020, de exemplu, Israelul l-a asasinat pe cel mai important om de știință iranian în domeniul nuclear folosind un robot asistat de inteligență artificială și controlat de la distanță, prin satelit. Israelul a apelat, de asemenea, la hackeri pentru a împiedica Iranul să se dezvolte din punct de vedere nuclear.
Mereu, Israelul a țintit comandanți Hezbollah de rang înalt. Liderul Hezbollah-ului, Hassan Nasrallah, a ajuns la concluzia că Israel folosește rețelele de telefonie mobilă pentru a identifica locațiile luptătorilor săi. Asta era una dintre temerile sale, mai ales că israelienii aveau mijloacele de a pătrunde în telefoane, de a le activa microfoanele și camerele de la distanță, pentru spionaj. Așa că Hezbollah și aliații săi au ajuns la concluzia că nicio comunicare prin telefon mobil – inclusiv aplicațiile de mesagerie criptate – nu mai era în siguranță.
- „Mă întrebați unde este agentul. Vă spun că telefonul din mâinile voastre, din mâinile soțiilor voastre și din mâinile copiilor voștri este agentul. Îngropați-l, puneți-l într-o cutie de fier și încuiați-o”, le-a spus Nasrallah adepților săi, într-un discurs televizat din luna februarie.
În consecință, el a apelat la precursorul telefonului mobil, pager-ul. Astfel, Hezbollah a investit în pagere, care, cu toate capabilitățile lor limitate, puteau totuși să ofere funcțiile de bază pentru comunicare, fără a dezvălui locația utilizatorului sau alte informații compromițătoare, după cum susțin evaluările serviciilor de informații americane.
Nasrallah nu numai că a interzis telefoanele mobile la întâlnirile cu militanții Hezbollah, dar a și ordonat ca detaliile deplasărilor și planurilor să nu fie comunicate niciodată prin telefoane mobile. Potrivit ordinului său, militanții Hezbollah trebuiau să poarte pagere în orice moment, iar în caz de conflict, pagerele erau folosite pentru a le spune luptătorilor unde să meargă.
Însă oficialii serviciilor secrete israeliene au văzut aici o oportunitate. Chiar înainte ca Nasrallah să decidă utilizarea pagerelor la scară largă, în rândul trupelor sale, Israelul pusese deja în mișcare un plan pentru a înființa o companie-fantomă care să se prezinte ca producător internațional de pagere.
După toate aparențele, B.A.C. Consulting era o companie din Ungaria, care avea un contract pentru a produce dispozitivele în numele unei companii taiwaneze, Gold Apollo. De fapt, ea făcea parte din acest plan israelian, potrivit a trei ofițeri de informații informați care sunt la curent cu detaliile subiectului. Ei au spus că au mai fost create cel puțin alte două companii-fantomă pentru a masca identitățile reale ale celor care au creat pagerele, adică ofițerii de informații israelieni.
Astfel, B.A.C. a avut clienți obișnuiți, pentru care a produs o gamă de pagere obișnuite. Dar singurul client care a contat cu adevărat a fost Hezbollah, iar producătorii se pagere erau departe de a fi o firmă obișnuită.
Pagere cu explozibil de tip PETN
Produse separat, aceste pagere conțineau baterii în care era introdus explozibil de tip PETN, potrivit celor trei ofițeri de informații.
PETN înseamnă Tetranitrat de pentaeritritol, iar modul în care a fost integrat în aparate făcea extrem de dificilă detectarea lui, chiar şi cu scannere, după cum a explicat o persoană implicată în investigarea exploziilor. Au existat şi explozii ale bateriilor separate de aparate.
Un reprezentant al companiei japoneze Icom, care a produs tipul de staţii de emisie-recepţie care au explodat, IC-V82, spune că, cel mai probabil, dispozitivul exploziv a fost inserat în aparate prin înlocuirea bateriei cu totul. Compania japoneză spune încă că nu mai fabrică de zece ani astfel de staţii, iar majoritatea celor încă existente pe piaţă sunt contrafăcute.
Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate, susţine că acestea au fost fabricate de compania sa parteneră din Ungaria, BAC, care la rândul ei afirmă că este doar un intermediar şi neagă orice activitate de producţie. Informaţia a fost confirmată și de autorităţile maghiare. Un alt intermediar pare o companie de "consultanţă" înregistrată în Bulgaria, Norta Global Ltd, creată de un cetăţean norvegian şi care este suspectată că ar fi avut legături cu respectiva companie maghiară şi ar fi cumpărat şi revândut pagerele către Hezbollah.
Serviciul secret israelian Mossad a interceptat livrările înainte ca acestea să sosească în Liban şi a implantat în fiecare dintre respectivele aparate acel exploziv, cu un sistem de detonare activat în momentul recepţionării unui anumit mesaj transmis tot de serviciul israelian printr-un procedeu de piratare, astfel încât mesajul să pară că este transmis de Hezbollah. Așa s-a făcut că mii de pagere au explodat simultan. La fel şi aparatele walkie-talkie, care au fost detonate peste câteva ore.
- Aceste pagere cu explozibil PETN au început să fie expediate în Liban în vara anului 2022, în număr mic, dar producția a crescut rapid după ce Nasrallah a dat ordin să se renunțe la telefoanele mobile.
Pe parcursul verii, transporturile de pagere în Liban au crescut și au fost distribuite între membrii Hezbollah și aliații acestora, potrivit celor spuse de doi oficiali americani de informații. Numai că șefii Hezboolah nu știau că acele pagere erau de fapt capcanele întinse de israelieni, care le numeau „butoane”care puteau fi apăsate atunci când era timpul. Iar acel moment a venit în această săptămână. Și marți a fost dat ordinul. În câteva secunde, haosul s-a instalat în Liban.
Au fost atât de mulți oameni răniți, încât ambulanțele au inundat străzile, iar spitalele au fost copleșite în scurt timp. După primele explozii, care au avut loc la ora 15:30, Hezbollah a spus că cel puțin opt dintre luptătorii săi au fost uciși, dar și au existat și victime care erau noncombatanți.
Sursa citată dă exemple de mai multe astfel de întâmplări printre civili. În satul Saraain, o fetiță de 9 ani, Fatima Abdullah, tocmai venise acasă după prima zi de școală când a auzit că pagerul tatălui ei a început să sune, așa cum a relatat mătușa ei. Fetița a luat dispozitivul ca să i-l aducă tatălui, iar acesta a explodat și a ucis-o.
Miercuri, când mii de oameni s-au adunat în suburbiile sudice ale Beirutului pentru a participa la o înmormântare a patru persoane ucise, a avut loc o altă explozie. Panica izbucnit din nou, iar mulți se temeau că telefonul lor sau al unei persoane care stătea aproape, în mulțime, ar putea să explodeze. S-au auzit strigăte precum „Închideți telefonul!” sau „Scoate bateria!” Chiar și la difuzoarele din cimitir s-a auzit acest îndemn.
Pentru libanezi, al doilea val de explozii a fost confirmarea celor întâmplate cu o zi înainte. Ei trăiesc acum într-o lume în care cele mai banale dispozitive de comunicare pot fi transformate în instrumente ale morții.