Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Explainer: Ce trebuie să știți despre cele două valuri de explozii mortale care au lovit Libanul și Siria

La doar o zi după ce pagerele folosite de sute de membri ai grupării militante Hezbollah au explodat, alte dispozitive electronice au fost detonate miercuri în Liban în ceea ce pare a fi un al doilea val de atacuri sofisticate și mortale care au vizat un număr extraordinar de persoane, potrivit AP.

Ambele atacuri, despre care se crede în general că au fost comise de Israel, au stârnit temeri că acest conflict dintre cele două părți s-ar putea transforma într-un război total.

Exploziile din această săptămână au adâncit, de asemenea, îngrijorările cu privire la amploarea dispozitivelor potențial compromise, în special după ce astfel de atentate au ucis sau rănit atât de mulți civili.

Ce s-a întâmplat în aceste două valuri de atacuri?

Marți, pagere folosite de sute de membri Hezbollah au explodat aproape simultan în unele părți ale Libanului, precum și în Siria. Atacul a ucis cel puțin 12 persoane - inclusiv doi copii mici - și a rănit alte mii.

Un oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Israelul a informat SUA cu privire la operațiune - în cadrul căreia au fost detonate cantități mici de explozibili ascunși în pager. Guvernul libanez și Hezbollah, susținut de Iran, au acuzat, de asemenea, Israelul pentru exploziile mortale. Armata israeliană, care are o lungă istorie de operațiuni sofisticate în spatele liniilor inamice, a refuzat să comenteze.

La o zi după aceste explozii mortale, alte detonări s-au declanșat miercuri în Beirut și în alte părți ale Libanului - inclusiv mai multe explozii auzite la o înmormântare în Beirut pentru trei membri Hezbollah și un copil uciși de exploziile de marți, potrivit jurnaliștilor Associated Press aflați la fața locului.

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și alte 450 au fost rănite, a declarat Ministerul Sănătății, în acest aparent al doilea atac.

Când s-a adresat trupelor miercuri, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, nu a menționat exploziile dispozitivelor electronice, dar a lăudat activitatea armatei israeliene și a agențiilor de securitate și a declarat că „suntem la începutul unei noi faze a războiului”.

Ce tipuri de dispozitive au fost folosite?

Un oficial Hezbollah a declarat pentru AP că walkie-talkie-urile folosite de grup au explodat miercuri. Agenția oficială de presă libaneză a raportat, de asemenea, că sistemele de energie solară au explodat în case din mai multe zone din Beirut și din sudul Libanului, rănind cel puțin o fată.

În timp ce detaliile atacului de miercuri sunt încă în curs de apariție, cel de-al doilea val de explozii a vizat o țară care este încă în stare de șoc după atentatele cu pager de marți. Acel atac a părut a fi o operațiune israeliană complexă care viza Hezbollah, dar au fost raportate, de asemenea, un număr mare de victime civile, deoarece detonările au avut loc oriunde se aflau pagerele membrilor - inclusiv case, mașini, magazine alimentare și cafenele.

Hezbollah a folosit pagerul ca mijloc de comunicare de ani de zile. Mai recent, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, i-a avertizat pe membrii grupării să nu poarte telefoane mobile, afirmând că acestea ar putea fi folosite de Israel pentru a urmări mișcările grupării.

De asemenea, pagerele funcționează pe o rețea wireless diferită de cea a telefoanelor mobile, ceea ce le face de obicei mai rezistente în situații de urgență. Iar pentru un grup precum Hezbollah, pagerele au reprezentat un mijloc de a evita ceea ce se crede a fi o supraveghere electronică israeliană intensivă a rețelelor de telefonie mobilă din Liban - deoarece tehnologia pagerelor este mai simplă și prezintă riscuri mai mici de interceptare a comunicațiilor.

Elijah J. Magnier, un veteran stabilit la Bruxelles și un analist principal al riscurilor politice care spune că a purtat discuții cu membri ai Hezbollah și cu supraviețuitori ai atacului, a declarat că pagerul de marcă mai nouă folosit în exploziile de marți a fost procurat cu mai mult de șase luni în urmă. Modul în care acestea au ajuns în Liban rămâne neclar.

Compania taiwaneză Gold Apollo a declarat miercuri că a autorizat utilizarea mărcii sale pe modelul de pager AR-924 - dar că o companie din Budapesta, Ungaria, numită BAC Consulting KFT, a produs și vândut pagerele.

De asemenea, au apărut speculații cu privire la originea dispozitivelor care au explodat miercuri. Un director de vânzări din cadrul filialei americane a producătorului japonez de walkie-talkie Icom a declarat pentru The Associated Press că dispozitivele radio care au explodat în Liban par a fi un produs de tip knock-off și nu sunt fabricate de Icom.

Ce fel de sabotaj ar putea provoca explozia acestor dispozitive?

Exploziile de marți au fost cel mai probabil rezultatul unei interferențe în lanțul de aprovizionare, au declarat mai mulți experți pentru Associated Press - menționând că este posibil ca dispozitive explozive foarte mici să fi fost încorporate în pagere înainte de livrarea lor către Hezbollah și apoi declanșate simultan de la distanță, posibil cu un semnal radio. Acest lucru coroborează informațiile furnizate de oficialul american.

Un fost ofițer de geniști din armata britanică a explicat că un dispozitiv exploziv are cinci componente principale: Un recipient, o baterie, un dispozitiv de declanșare, un detonator și o încărcătură explozivă.

Cât timp a durat această operațiune?

Planificarea unui atac de o asemenea amploare necesită mult timp. Detaliile exacte sunt încă necunoscute, dar experții care au vorbit cu AP despre exploziile de marți au împărtășit estimări cuprinse între câteva luni și doi ani.

Gradul sofisticat al atacului sugerează că autorul a colectat informații pentru o lungă perioadă de timp, a explicat Nicholas Reese, instructor adjunct la Centrul pentru afaceri globale din cadrul Școlii de studii profesionale a Universității din New York. Un atac de acest calibru necesită construirea relațiilor necesare pentru a obține acces fizic la pagere înainte ca acestea să fie vândute; dezvoltarea tehnologiei care ar fi încorporată în dispozitive; și dezvoltarea unor surse care pot confirma că țintele purtau pagere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE