Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani, și-a pierdut un ochi după ce i-a explodat pagerul

Ambasadorul Iranului în Liban se numără printre cei răniți de explozia unor pagere. Dezvăluirea a venit din partea publicației New York Times, care citează surse din cadrul Gărzii Revoluționare a Iranului. Este vorba despre Mojitaba Amani, care a rămas fără un ochi și s-a ales cu mai multe răni, așa că a fost transportat de la un spital din Liban în unul din Iran.

De altfel, transportarea sa a fost surprinsă și de cameramanii din Beirut, care îl arată pe Amani cu ochiul bandajat și cu cămașa plină de sânge. Pe lângă ambasador, au mai fost rănite și două dintre gărzile sale de corp, care aveau pagere. Unul dintre ei a spus că a auzit niște sunete cu zece secunde înainte de explozie, ceea ce l-a făcut să-l scoată și să verifice, moment în care a avut loc explozia.

Ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani, și-a pierdut un ochi după ce i-a explodat pagerul

Conform New York Times, care a contactat niște specialiști în securitate cibernetică, acele pagere au fost modificate și programate pentru a exploda.

În Liban a fost un adevărat haos după ce niște banale pagere au explodat în timp ce erau folosite de diverse persoane. Au fost cel puțin 12 decese și peste 2.800 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Liban.

Aceste explozii sunt puse seama israelienilor, care vânează membri ai grupării libaneze Hezollah, aliată cu Hamas și care a atacat Israelul de mai multe ori. Astfel, israelienii ar profita de una dintre vulnerabilitățile grupării Hezbollah, care face referire la partea de comunicare între membri.

Înainte de aceste explozii, în interiorul grupării Hezbollah au fost limitate utilizările telefoanelor mobile, de teama spionajului israelienilor. Astfel, s-a ajuns ca pagerele să fie utilizate în locul telefoanelor. De altfel, pagerele au apărut înaintea telefoanelor mobile. Israelul nu a revendicat aceste explozii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE