Prețurile petrolului au scăzut cu 1,5% luni, pe fondul semnelor de progres în discuțiile dintre SUA și Iran, în timp ce investitorii rămân îngrijorați de impactul economic al tarifelor care ar putea reduce cererea de combustibil, scrie Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,15 dolari, sau 1,7%, ajungând la 66,81 dolari pe baril până la ora 08:30 GMT, după o creștere de 3,2% joi.
Țițeiul american West Texas Intermediate s-a tranzacționat la 63,58 dolari pe baril, în scădere cu 1,10 dolari, sau 1,7%, după ce joi crescuse cu 3,54%. Joi a fost ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute, din cauza sărbătorii Paștelui (Vinerea Mare).
„Discuțiile SUA-Iran par relativ pozitive, ceea ce le permite investitorilor să ia în calcul posibilitatea unei soluții. Implicația imediată ar fi că petrolul iranian ar putea rămâne pe piață.”, a declarat Harry Tchilinguirian, șeful departamentului de cercetare de la Onyx Capital Group.
Tchilinguirian a adăugat că lichiditatea redusă din perioada sărbătorii pascale poate accentua fluctuațiile de preț.
În cadrul negocierilor, SUA și Iranul au convenit să înceapă redactarea unui cadru pentru un posibil acord nuclear, a declarat ministrul iranian de externe, în timp ce un oficial american a spus că discuțiile au avut „progrese foarte bune”.
Progresul în discuții a venit după ce SUA a impus sancțiuni suplimentare unei rafinării independente din China, acuzată că ar fi procesat petrol iranian, intensificând presiunile asupra Teheranului.
Piețele au fost tensionate luni și din cauza criticilor aduse de președintele Donald Trump Rezervei Federale, în contextul în care prețul aurului a atins un nou record. Potrivit analiștilor, aceste tensiuni s-au extins și asupra pieței energetice, pe fondul temerilor privind cererea.
„Tendința generală rămâne descendentă, întrucât investitorii pot avea dificultăți în a găsi încredere într-un echilibru favorabil al cererii și ofertei, mai ales în contextul impactului negativ al tarifelor asupra creșterii globale și al creșterii livrărilor din partea OPEC+” a declarat strategul IG Markets, Yeap Jun Rong.
Grupul OPEC+, care reunește principalii producători de petrol din OPEC și aliați precum Rusia, este în continuare așteptat să crească producția cu 411.000 de barili pe zi începând din mai, deși o parte din această creștere ar putea fi compensată de reducerile țărilor care au depășit cotele stabilite.