Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Energiei: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru sistemul energetic naţional în această perioadă

Sebastian Burduja a transmis că cele mai solicitante momente pentru rețeaua energetică națională din perioada sărbătorilor pascale au fost depășite cu succes.

"Pe scurt, lucrurile au fost gestionate exemplar, atât în ceea ce privește balanța dintre cantitatea de electricitate produsă și cea utilizată, cât și în menținerea stabilității în rețelele de distribuție", a declarat oficialul.

Acesta a adăugat că au existat și momente tensionate, cele mai mari dificultăți fiind înregistrate în Capitală și în zonele Craiova și Slatina, unde s-au produs dezechilibre de voltaj.

ENERGIA ROMÂNIEI DE PAŞTE: FĂRĂ PROBLEME. Dincolo de titlurile care au anunţat apocalipsa şi blackout-up de Paşte, realitatea este că oamenii care ţin lumina aprinsă în România sunt o mare familie de profesionişti. Iar eu sunt, fără îndoială, cel mai norocos ministru din Guvern că am onoarea să lucrez alături de aceşti oameni.

Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru sistemul energetic naţional în această perioadă – prima şi a doua zi de Paşte. Pe scurt, totul a fost gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului – producţie vs. consum, cât şi al tensiunilor din reţele electrice de transport şi distribuţie”, adaugă Burduja.

Ministrul Energiei mai afirmă că nu au lipsit momentele de stres.

Presiunea cea mai mare a fost în zonele Bucureşti, Craiova şi Slatina, unde ne-am confruntat cu supratensiuni. Dispeceratele teritoriale şi operatorii de distribuţie s-au coordonat bine şi nu a fost niciun incident.

Am început, prin eforturile Dispecerului Energetic Naţional (DEN) – Transelectrica, să pregătim buna funcţionare a sistemului energetic în zilele de Paşte încă de acum 3 săptămâni. Am avut numeroase scenarii, analize, planuri de acţiune şi măsuri. În toată această perioadă am monitorizat constant prognozele meteo şi am rediscutat fiecare detaliu în parte. Am mers cu scenariile până la o eventuală reducere controlată cu 40% a producţiei la cele două reactoare de la Cernavodă, ceea ce nu a fost cazul nici în prima zi, nici în a doua. Ambele au produs în bandă, la capacitatea obişnuită”, transmite luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Burduja a menționat că o serie de intervenții au fost demarate încă de miercuri. Printre acestea s-au numărat verificări ale capacității mai multor unități care operează panouri solare sau sisteme de stocare a energiei, cu scopul de a prelua cât mai multă energie reactivă și de a regla nivelul tensiunii.

De asemenea, s-a decis oprirea treptată a unor unități de producție pe bază de combustibili fosili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE