Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pagerul, dispozitivul folosit înaintea telefoanelor mobile, în centrul atenției după exploziile din Liban

Pagerul, un dispozitiv folosit preponderent în anii '90 înainte de popularizarea telefoanelor mobile, a revenit în atenția publică în contextul exploziilor din Liban ce au vizat membrii grupării Hezbollah. Gold Apollo, producătorul din Taiwan al pagerelor folosite în atacul mortal, susține că dispozitivele au fost fabricate de o companie din Europa. În schimb, gruparea șiită dă vina pe Israel și promite că se va răzbuna, relatează The Guardian.

VEZI GALERIA
4 imagini

sursă foto: Profimedia Images

Cel puțin nouă persoane au murit și alte aproape 3.000 au fost rănite, după ce mii de pagere au fost detonate, cel mai probabil, în același timp, de la distanță, pe teritoriul Libanului. Ministrul libanez al Sănătății, Firass Abiad, a precizat că o fetiță se numără printre persoanele decedate, iar aproape 200 de oameni au fost grav răniți.

Hezbollah a acuzat Israelul că a provocat exploziile, motiv pentru care își va primi „pedeapsa cuvenită”. De asemenea, gruparea șiită a transmis că a demarat „anchetă științifică” privind cauzele exploziilor. De altfel, ministrul libanez al Informațiilor, Ziad Makary, a condamnat atacul, despre care a spus că a fost o „agresiune israeliană”.

Serviciul israelian de informații Mossad a plasat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu câteva luni înainte de detonările produse marți, a precizat un oficial libanez de rang înalt citat de Reuters.

În schimb, Armata israeliană nu a comentat direct exploziile, însă a precizat că oficiali de rang înalt au efectuat o evaluare a situației „concentrându-se asupra pregătirii atât în ofensivă, cât și în apărare”.

În urma exploziilor, au apărut imagini cu modelul de pager ce par a corespundă cu cele fabricate de compania taiwaneză Gold Apollo, arată Reuters.

Fondatorul firmei, Hsu Ching-Kuang, a declarat miercuri că pagerele nu au fost fabricate de compania sa, ci de un producător din Europa ce avea dreptul să folosească marca sa. „Produsul nu era al nostru. Avea marca noastră pe el. Suntem o companie responsabilă. Acest lucru este foarte jenant”, a spus el, conform sursei citate.

Gruparea Hezbollah a recurs la pagere rudimentare pentru a preveni asasinatele la adresa membrilor săi ce ar fi putut fi interceptați prin folosirea telefoanelor mobile. Printre cei răniți în atac se numără ambasadorul Iranului la Beirut, Mojtaba Amani.

O sursă din cadrul Hezbollah a afirmat că exploziile ar fi fost de fapt represalii după o presupusă tentativă de asasinat a grupării șiite asupra unui fost înalt oficial israelian din domeniul Apărării, dezvăluită marți de agenția israeliană de securitate Shin Bet.

Spitalele din Liban au fost copleșite de un numărul mare de pacienți, iar un spital de campanie a fost înființat în orașul Tyre pentru a îngriji răniții.

În acest context, oficialii americani încearcă să reducă tensiunile dintre cele două părți și sunt îngrijorați că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ar putea ordona o invazie terestră în Liban. Atacul a avut loc la doar câteva ore după ce Israelul a anunțat că își extinde obiectivele în războiul declanșat de atacurile Hamas din 7 octombrie pentru a include lupta împotriva Hezbollah de-a lungul frontierei cu Libanul.

Ce este pagerul

Pagerele au devenit populare de la sfârșitul anilor '80 până la sfârșitul anilor '90. La nivel mondial, 3,2 milioane de persoane foloseau pagere până în anul 1980. În acea perioadă, pagerele aveau o arie limitată și erau folosite în situații de urgență, spre exemplu când personalul medical comunica în interiorul unui spital.

Un pager (beeper) este un receptor radio de mici dimensiuni, alimentat cu baterii. Dispozitivul declanșează o alertă sonoră sau prin vibrații în momentul în care primește semnalul corespunzător. Este capabil să afișeze un număr de telefon sau un mesaj text, precum „Sună acasă”.

Chiar dacă este considerat în prezent un dispozitiv perimat, pagerul poate avea în continuare roluri importante în situații de urgență. De asemenea, păstrează și un nivel de confidențialitate deoarece nu dispun de GPS, ceea ce nu face posibilă urmărirea poziționării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE