Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pete Hegseth, șeful Pentagonului, acuzat că a trimis soției și fratelui planuri secrete militare despre atacul SUA asupra Yemenului prin Signal

Șeful Pentagonului este acuzat de încă o gafă de proporții. Pete Hegseth a divulgat, pentru a doua oară, informații detaliate cu privire la lovituri americane din Yemen din 15 martie, înainte ca acestea să aibă loc, scrie publicația americană The New York Times.

De data aceasta, ar fi vorba despre un grup de chat pe platforma de mesagerie Signal. Pete Hegseth şi-a folosit telefonul personal, nu cel al Guvernului, pentru a accesa chat-ul. Soția, fratele și avocatul personal al lui Hegseth au participat la discuție, susțin patru surse citate de The New York Times.

Soția lui Pete Hegseth, Jennifer, o fostă producătoare la postul american de televiziune Fox News, nu este angajată a Departamentului Apărării, însă a călătorit cu acesta în străinătate și a fost criticată pentru că și-a însoțit soțul la întâlniri sensibile cu oficiali de rang înalt.

Phil, fratele lui Pete Hegseth, și Tim Parlatore, care continuă să fie avocatul său personal, lucrează amândoi la Pentagon, dar nu este clar de ce ar trebui să știe despre viitoarele lovituri militare asupra rebelilor houthi din Yemen.

Informațiile împărtășite de șeful Pentagonului pe aplicația de mesagerie Signal se refereau la orele de zbor pentru avioanele americane supersonice F/A-18 Hornet care îi bombardează pe rebelii houthi din Yemen.

În esență, erau aceleaşi planuri de atac pe care le împărtășise şi pe grupul Signal cu oficiali ai administrației Trump, care l-a inclus din greșeală pe redactorul-şef de la publicația The Atlantic. Hegseth ar fi divulgat informațiile pe grupul de familie în aceeași zi.

Din cel de-al doilea grup pe Signal, o aplicație care nu este autorizată să fie folosită pentru comunicarea de informații sensibile sau clasificate din domeniul apărării naționale, au făcut parte 13 persoane, notează The New York Times.

Reacția Casei Albe

Casa Albă a catalogat informațiile drept o „non-știre”, sugerând că mai mulți foști angajați nemulțumiți ai Pentagonului au răspândit afirmații false.

„Indiferent de câte ori presa tradițională încearcă să resusciteze aceeași știre, nu pot schimba faptul că nu a fost împărtășită nicio informație clasificată. «Informatorii» concediați recent continuă să denatureze adevărul pentru a-și liniști orgoliile distruse și a submina agenda președintelui, dar administrația va continua să îi tragă la răspundere”, a declarat Anna Kelly, adjunct al secretarului de presă al Casei Albe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE