Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expert, despre exploziile din Liban: Pagerele conțineau explozibil, nu e vorba de încălzirea unor baterii

Exploziile care au ucis câteva zeci de membri ai grupării Hezbollah și au rănit sute au fost cauzate de substanțe explozive plasate în interiorul dispozitivelor, și nu prin deteriorarea bateriilor acestora.

Este opinia lui David Maxim, fost luptător în armata israeliană.

”Sunt niște explozii făcute cu detonarea unei substanțe explozive și nu din încălzirea unor baterii care arată cu totul altfel, explodează cu totul altfel, modul în care generează fum spre deosebire de o explozie care nu generează fum de ardere, efectul pe care-l are.

Dacă vă uitați la imaginile răniților în urma exploziei, loviturile nu sunt arsuri, sunt răni de explozie. Este evident că în clipa care a fost primit mesajul, echipa Hezbollah a luat în mână pagerele să citească și s-a produs explozia.

Asta explică de ce atât de multe răni la mâini și la față. Hezbollah în afara faptului că nu mai poate să comunice, că nu mai au capacitatea de comunicare, deja suflă în orice fel de iaurt și aruncă de parte de ei orice aparat electronic, ceea ce din punct de vedere tactic este foarte bine.”, a declarat David Maxim.

Hamas acuză Israelul: O ”ameninţare” pentru stabilitatea regiunii

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a acuzat miercuri Israelul că este responsabil de un nou val de explozii mortale ale unor staţii emisie-recepţie ale Hezbollah în Liban, invocând o "ameninţare" la adresa stabilităţii regionale, relatează AFP.

"Condamnăm ferm agresiunea sionistă repetată şi continuă împotriva poporului libanez frate", a indicat Hamas într-un comunicat, adăugând că acest atac, care a avut loc la o zi după exploziile mortale care au vizat pagere folosite de gruparea islamistă libaneză, "ameninţă de acum securitatea şi stabilitatea regiunii".

Un nou val de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah a provocat miercuri cel puţin 14 morţi şi peste 450 de răniţi în Liban, la o zi după un atac similar atribuit Israelului şi pe care mişcarea islamistă libaneză a promis să-l răzbune, notează AFP, în urma comunicării de către Ministerul libanez al Sănătăţii al unui bilanţ provizoriu al victimelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE