Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral care a provocat o comă și o insuficiență cardiocirculatorie ireversibilă, a anunțat Vaticanul luni seara.
„Decesul a fost confirmat prin înregistrare electrocardio-terapeutică”, se arată în document, semnat de directorul Departamentului de Sănătate și Igienă al Vaticanului, profesorul Andrea Arcangeli.
Certificatul, care a fost publicat de Vatican, spune că Papa, în vârstă de 88 de ani, a intrat în comă înainte de moartea sa luni dimineață.
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște
Papa Francisc a murit în dimineața zilei de luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la reședința sa de la Vatican, Casa Santa Marta.
Anunțul decesului Papei Francisc a fost făcut de cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.
Cardinalul Kevin Farrell: „Dragi frați și surori, cu profundă tristețe, sunt nevoit să anunț moartea Sfântului nostru Părinte, Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, episcopul Romei, Papa Francisc s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați.”
În ultimele luni, Suveranul Pontif se confruntase cu mai multe probleme de sănătate, de natură respiratorie.
Decesul Suveranului Pontif pune în mișcare un proces lung și meticulos care include o serie de proceduri clare și obiceuri vechi de sute de ani.
Perioada dintre moartea Papei și alegerea succesorului său se numește interregnum. În acest timp Biserica Catolică răspândește lumii moartea Papei, fiind o procedură lungă și plină de simbolism.
Vaticanul va intra într-o perioadă de tranziție, numită sede vacante, adică „scaunul este vacant”, timp în care conducerea Bisericii este predată temporar Colegiului Cardinalilor, cu toate că ei nu pot lua decizii majore până când nu este ales un nou Papă.