Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Atac devastator în Liban: Nouă morți și 3000 de răniți în atacul care a vizat pagerele membrilor Hezbollah

Update: Exploziile din Liban au provocat moartea a nouă persoane și au rănit aproximativ 3000, conform agențiilor de presă internaționale. Printre victime, mulți sunt luptători ai grupării șiite Hezbollah, care are legături strânse cu Iranul.

Organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) a raportat că incidente similare au avut loc și în Siria, unde 14 membri ai Hezbollah au fost răniți. Agenția de presă AFP a confirmat existența victimelor din Siria, obținând informații din surse apropiate mișcării libaneze.

Știrea inițială: O serie de explozii devastatoare a zguduit Libanul marți, lăsând sute de oameni răniți în urma unui atac ce a vizat pagerele membrilor Hezbollah, potrivit unor surse de securitate. Incidentul, care a afectat mai multe zone considerate bastioane ale grupului militant, a stârnit panică și a pus în alertă maximă spitalele din întreaga țară, potrivit BBC.

Conform unui raport al agenției semi-oficiale iraniene Mehr News, printre victimele atacului se numără și Ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani.

Exploziile au avut loc în Dahiyeh, o suburbie din sudul Beirutului, cunoscută pentru prezența puternică a Hezbollah. Alte două orașe din centrul văii Beqaa, Ali Al-Nahri și Riyaq, au fost și ele lovite de explozii similare. Autoritățile libaneze au raportat că dispozitivele pager au fost „hackerite,” ceea ce a dus la detonări simultane în mai multe locații.

Toate cele trei zone vizate sunt cunoscute ca fiefuri ale Hezbollahului, organizație care deține un rol militar și politic important în Liban, cu sprijin din partea Iranului. Deși nimeni nu a revendicat oficial atacul până în acest moment, tensiunile din regiune sunt la un nivel critic.

În urma exploziilor, Ministerul Sănătății din Liban a emis un comunicat urgent, îndemnând cetățenii care încă mai dețin pagere să renunțe la ele imediat, din cauza riscului de securitate. De asemenea, spitalele din toată țara au fost avertizate să fie pregătite pentru un aflux mare de pacienți.

„Numărul mare de răniți care sunt transferați la spitale ne determină să cerem donații urgente de sânge,” a declarat un oficial din Ministerul Sănătății.

Armata israeliană a refuzat să comenteze acest incident, în contextul unor tensiuni preexistente dintre Israel și Hezbollah. De la începutul conflictului din Gaza, în octombrie anul trecut, ambele părți au fost implicate într-un schimb constant de atacuri. Deși nu există indicii clare că Israelul ar fi fost implicat direct în exploziile recente, suspiciunile sunt mari, având în vedere istoricul conflictelor din regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE