2025 vine cu scumpiri și cu reduceri de venituri. Cresc accizele la carburanți și taxele locale, iar salariile bugetarilor și pensiile ar putea fi înghețate. Toate sunt prevăzute în controversata Ordonanță ”trenuleț”.
Liderul sindical Bogdan Hossu, de la Cartel Alfa, a vorbit la Euronews România despre faptul că aceste măsuri economice din ordonanța „trenuleț” nu se aplică și pentru decidenții politici.
„N-am văzut în ordonanță nicio încercare de aplicare față de decidenții politici”
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa: Ceea ce constatăm este că ordonanța, deși a fost greșeala decidenților politici pentru situația cu care ne confruntăm astăzi, ea se aplică sau are prevederi de aplicare numai pentru cetățeni, în diferite forme. Plecând de la pensie, până la reducerea indemnizațiilor sociale, de ajutoare care există într-o formă sau alta, și la lucrători.
N-am văzut în ordonanță nicio încercare de aplicare față de decidenții politici. Promisiunea publică făcută de premier că va crea o reducere substanțială a decidenților, în sensul în care vor fi cel mult trei secretari de stat pe fiecare minister, am constatat că nu există.
„Actualul Guvern nu va rezista probabil până în luna mai”
Mai mult, toate măsurile respective nu se referă, de fapt, la nivelul decidenților, indiferent că vorbim de parlamentari sau de guvernanți, legată de activitatea lor curent. Adică scăderea numărului de mașini folosite per minister, scăderea cantității de combustibil legat de acest lucru.
Deci, se pare că cureaua se strânge numai pentru anumite categorii de cetățeni, iar restul vor continua să aibă același trai ca și până acuma, ceea ce este inacceptabil. Și asta va fi și mesajul nostru, a delegației Cartel Alfa la reuniunea Consiliului Național Tripartit. Și efectul va fi, pe de o parte, că actualul Guvern nu va rezista, probabil până în luna mai. Va cădea cu succes datorită conflictelor sociale deschise care se vor crea permanent la nivelul regiunilor sau la nivel național.
„Dacă nu se adoptă, nu există practic bază pentru construirea bugetului pentru 2025”
Va fi adoptată probabil luni, în ședința de guvern, pentru că dacă nu se adoptă, nu există practic bază pentru construirea bugetului pentru 2025.
Îngrijorător este că la prorogări nu sunt prevăzute anumite drepturi pentru decidenți. De exemplu, cel mai banal lucru pensiile speciale pentru primari și președinți de consilii județene nu se prevăd. Reducerea secretarilor de stat nu se prevăd, deși, se spune, se merge pe același buget ca în 2024, în decembrie. Păi, în 2024, în decembrie, avem aproape 200 de secretari de stat. Asta înseamnă că nu există măsură de austeritate făcută în structurile de decizie politică propriu-zisă.
„Nu există măsură de austeritate făcută în structurile de decizie politică”
Deci, aici va trebui să se acționeze dacă vor într-adevăr să vadă cetățenii că sunt transparenți și că, cu prioritate, aplică măsurile respective în propria lor curte. Ceea ce până la ora actuală s-a constatat că, de fapt, legea se aplică diferit pentru decidenți și pentru simplul cetățean de rând.
Măsurile din Ordonanța „trenuleț”
- Înghețarea salariilor personalului plătit din fonduri publice
- Înghețarea indemnizațiilor demnitarilor
- Înghețarea salariilor angajaților din administrația locală
- Munca în plus se recompensează doar cu timp liber
- Nu se vor plăti bonusuri, prime, nu se vor acorda premii în bani
- Nu se acordă vouchere de vacanță
- Nu se plătesc vacanțele militarilor
- Se blochează angajările, cu excepția posturilor unice vacante
- Eșalonarea pe 5 ani a plății sumelor rezultate din hotărâri judecătorești
- Scade indemnizația acordată partidelor: „Suma alocată va fi de cel puţin 0,005% şi de cel mult 0,01% din produsul intern brut”
- Pensiile speciale nu se indexează cu rata inflației
- Plata pentru concediul medical scade de la 75% la 65% din salariu
- Nu se indexează pensiile cu rata inflației: „În anul 2025 valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei”