Pentru nehotărâți sau necunoscători în ale politicii, Universitatea Babeș Bolay din Cluj a lansat o busolă digitală pentru alegerile prezidențiale.
Este foarte simplu de folosit și oferă informații esențiale în primul rând despre orientarea politică a alegătorului.
„Cine este candidatul cu care ar trebui să votez?” – este întrebarea pe care mulți români cu drept de vot și-o pun înainte de alegeri. Unii nu îi cunosc pe candidați, alții nu sunt siguri nici măcar pe faptul că știu care le este orientarea politică.
Pentru ei, Universitatea Babeș Bolyai a lansat o busolă digitală pentru alegerile prezidențiale ce poate fi folosită rapid și simplu, pe orice dispozitiv cu acces la internet.
„Dacă duminica viitoare ar fi alegeri, cu cine ați vota?” Este o întrebare care pe mulți îi pune în dificultate, mai ales atunci când duminica alegerior este foarte aproape.
Ajutor pentru cei nehotărâți sau nedumeriți ar putea să vină prin intermediul busolei politice, un instrument digital care, în baza răspunsurilor la 15 afirmații, te ajută să îți faci o idee cu privire la propria orientarea politică. Este foarte utilă în special pentru tineri, crede Cristina.
Platforma poate fi utilizată gratuit și funcționează cât se poate de simplu. După ce ai răspuns la câteva întrebări ce au doar valoare sociologică, vine un set de afirmații în raport cu care utilizatorul trebuie să se poziționeze.
La finalul chestionarului, utilizatorul află cât de compatibil este cu fiecare dintre cei 11 candidați din cursa pentru prezidențiale. Evaluarea este făcută în baza răspunsurilor pe care candidații le-au dat de-a lungul timpului pe diverse teme precum, digitalizare, politică externă sau probleme de mediu.
”Este și un instrumment de educare politică, e un instrument prin care încercăm să facem cunoscut publicului larg faptul că dincolo de temele care unori pot fi sterile, există aspecte și sunt teme esențiale pentru ce se va întâmpla dincolo de campanie și nu doar la campanie în sine.”, a declarat conf. univ. dr. Mihnea Stoica, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.
Busolele politice sunt folosite de zeci de ani în țările europene. Înainte de existența internetului, în Țările de Jos, acestea erau publicate în ziare, iar cititorii își evaluau orientarea politică pe același model, dar folosind foaia de hârtie și creionul.