Numărul imaginilor de abuz sexual asupra copiilor găzduite în statele membre ale Uniunii Europene este în creștere, potrivit unui raport anual publicat de Internet Watch Foundation (IWF), scrie Euronews.com.
Ultimul raport arată că 62% din toate paginile web cu material de abuz sexual asupra copiilor (CSAM) identificate de IWF în 2024 proveneau dintr-o țară a UE. Țările de Jos au fost cea mai utilizată locație din lume pentru găzduirea acestui tip de conținut criminal, cu peste 83.000 de URL-uri asociate.
Bulgaria, România, Lituania și Polonia au urmat în clasament, toate cele patru țări înregistrând o creștere a volumului de conținut găzduit.
În total, peste 291.000 de rapoarte au fost confirmate ca având imagini de abuz sexual asupra copiilor, un nivel record.
Fiecare raport analizat putea conține una, zeci, sute sau chiar mii de imagini sau videoclipuri individuale cu abuzuri asupra copiilor, a precizat IWF.
„Timpul pentru amânări a trecut. Copiii din întreaga lume au nevoie mai mult ca oricând de protecția noastră online”, a declarat Derek Ray-Hill, CEO interimar al IWF, într-un comunicat.
„Aceste cifre arată nevoia urgentă de adoptare a unei legislații esențiale la nivelul UE pentru a combate răspândirea acestui fenomen abominabil online și ar trebui să reprezinte un apel clar pentru ca statele membre ale UE să acționeze împreună”, a adăugat el.
Europa, un motor al cererii
Majoritatea copiilor reprezentați în aceste imagini aveau vârste cuprinse între 7 și 10 ani, urmați de copiii între 11 și 13 ani.
De asemenea, fetele erau de aproape patru ori mai frecvent victime decât băieții.
IWF a observat și o creștere a conținutului generat prin inteligență artificială (IA), aproape 39% dintre materialele analizate prezentând exemple dintre cele mai extreme de abuz.
Un raport din 2023 realizat de International Justice Mission și Rights Lab al Universității din Nottingham a arătat că aproape jumătate de milion — adică aproape 1 din 100 — dintre copiii filipinezi au fost abuzați și exploatați sexual pentru a produce astfel de materiale.
„Acest tip de abuz este alimentat în mare parte de cererea venită din partea bărbaților din Statele Unite, Regatul Unit, Australia, Canada și Europa, care plătesc sume de doar 15 lire sterline [aproximativ 17,56 euro] pentru a participa la abuzuri sexuale online asupra copiilor”, a declarat Lori Cohen, CEO al organizației Protect All Children from Trafficking (PACT), într-un comentariu pentru Euronews Next, ca reacție la raportul IWF.
Coaliția tehnologică care reunește peste 40 de companii a identificat peste 7.000 de materiale CSAM în 2024, potrivit raportului anual al programului Lantern de combatere a exploatării sexuale a copiilor.
Din coaliție fac parte platforme precum Discord, Meta și Nintendo.
„Doar în 2024, am observat o adopție mai largă a unor tehnologii precum cele de hashing pentru imagini și videoclipuri, care ajută la identificarea și eliminarea mai eficientă a materialelor CSAM,” a declarat Sean Litton, președinte și CEO al coaliției.
„Companiile mari de tehnologie trebuie să fie trase la răspundere pentru monitorizarea și eliminarea rapidă și eficientă a materialelor de abuz sexual asupra copiilor de pe platformele lor”, a subliniat Lori Cohen.