Analiștii politici susțin că alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 vor fi primele din istoria României în care nu vom avea la start candidați progresiști. Cauza principală ar fi succesul pe care l-a avut Călin Georgescu anul trecut, când acesta a obținut peste două milioane de voturi.
Alegerile prezidențiale din 2025, primele fără candidați progresiști, spun analiștii
Progresismul este asociat cu politicile de mediu, drepturile femeilor, drepturile comunității LGBTQ sau impozitarea progresivă. Unele teme au fost atinse timid de cei 11 candidați înregistrați pe buletinul de vot pentru alegerile din 4 mai. Însă analiștii spun că voturile adunate de Călin Georgescu în 24 noiembrie sunt foarte atractive pentru cei aflați acum în cursă.
„Chestia asta a împins întregul spectru politic spre dreapta. Vedem un fel de 'mainstreamizare' a discursului radical, a discursului politic de dreapta sau de extremă dreapta. L-am văzut pe Crin Antonescu cu declarația respectivă, că traficanții ar trebui împușcați pe stadioane. Victor Ponta este foarte religios în toate clipurile postate. Ca să ajungi la o majoritate de votanți, peste 50%, ca să câștigi prezidențialele, este mai sigur să mizezi pe candidați cu un discurs conservator din punct de vedere social și cu politici de stânga, care va spune că va crește salariile, va crește pensiile”, a declarat Vlad Adamescu, cofondator Politica la Minut, pentru Euronews.
Un politician român asumat drept progresist este europarlamentarul Nicu Ștefănuță. El spune că dispariția progresismului din cursa prezidențială poate fi pus pe seama fricii pe care o au politicienii. Fie frica de valul așa-zis suveranist, fie frica de asociere cu regimul comunist.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar: „Trebuie să judecăm responsabil pentru țară. Altfel, extremismul va conduce România. Asta e miza. De asta nu există un candidat asumat progresist. Partea proeuropeană ar fi prea înghesuită. Am văzut că toată lumea se bate cu pumnul în piept că sunt de dreapta. De parcă dreapta ar fi inevitabil partea bună, iar stânga e mereu cea comunistă și rea. ‘Case la 35.000 de euro’ nu e o soluție serioasă. Este doar o copiere stângace”.
În ciuda faptului că alegerile din 4 mai sunt considerate o luptă între proeuropeni și suveraniști, specialiștii au remarcat în această campanie multe contre între candidații cu valori similare. Mai mult decât atât, unii candidați proeuropeni vorbesc mult despre schimbarea Guvernului.
„Induc în eroare opinia publică, dar asta și pentru că opinia publică se lasă indusă în eroare. Fac promisiuni în sfera guvernamentală pentru că oamenii au așteptări în zona respectivă și pentru că președintele e ales prin vot direct”, a comentat politologul Cristian Pîrvulescu, pentru Euronews.
Alegerile din 4 mai vor fi și primele din istorie la care Partidul Social Democrat, singurul partid de stânga din Parlament, nu va avea un candidat propriu. Coaliția de Guvernare, PSD-PNL-UDMR, a decis să-l sprijine pe fostul liberal Crin Antonescu în cursa pentru Cotroceni.