Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea și anularea hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Decizia a fost luată în urma unei contestații, dar nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă în cinci zile.
Judecătorul, cercetat disciplinar
CSM a anunțat că judecătorul Alexandru Vasile, care a luat această decizie, va fi cercetat disciplinar.
Curtea Superioară a Magistraturii: „În raport de interesul public manifestat față de soluția pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, Secția pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluționat cauza.
Măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluționate de curțile de apel din țară soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens."
Recursul a fost depus
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei pronunțată în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025.
Biroul Electoral Central susține că această decizie „nu provoacă niciun efect”.
Comunicat BEC: „Biroul Electoral Central continuă activitatea! Alegerile continuă conform calendarului. Suspendarea Hotărârii CCR nu își produce efecte întrucât efectele ei s-au materializat prin Decizia BEC 2024 care a fost contestată și rămasă definitivă. OUG 1 și HG se bucură de prezumția de legalitate. În aceste condiții, decizia Curții de Apel Ploiești nu are niciun efect”.
Știrea inițială:
Hotărârea CCR de anulare a alegerilor, suspendată și anulată de Curtea de Apel Ploiești
Decizia vine deși, până acum, Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție au respins pe bandă rulantă contestațiile privind anularea alegerilor, pe motiv că instanțele nu au competența materială să judece o decizie CCR.
Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Nu poate să o facă, dar văd că a făcut-o. După lege, nu se poate face acest lucru, pentru că hotărârile Curții Constituționale sunt general obligatorii de la data publicării lor în Monitorul Oficial. Asta spune articolul 147 și să nu existe nicio cale de atac împotriva hotărârii CCR. Curtea Constituțională nu face parte din sistemul instanțelor judecătorești, așa că nu poate nicio instanță să anuleze ce a făcut Curtea."
- Alegerile prezidențiale au fost anulate pe 6 decembrie 2024, după ce au fost declasificate documente de securitate în care se menționat suspiciuni de „ingerință a unui actor statal străin".
Astfel, decizia Curții de Apel Ploiești nu pare să aibă vreo explicație, având în vedere că ea contrazice CCR, adică instituția care a dat decizia finală și care nu mai poate fi atacată.
Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Noi nu avem nimic de făcut. Au alții de făcut acum, să văd pe unde scot cămașa, pentru că hotărârea aceasta, chiar dacă nu este definitivă, ea există. În cinci zile, poate fi atacată cu recurs, dar judecătorul nu e obligat să o motiveze în acestea cinci zile. Dacă ei nu motivează decizia, nu au ce trimite la recurs. Sigur că ar putea să dureze mai mult de cinci zile, ei publică unele după un an.
După lege, hotărârile judecătorești trebuie motivate în 30 de zile. Or aici, fiind vorba de contencios administrativ și termene scurte de recurs, termenul de redactare este mai scurt. Dar dacă nu o face, n-ai ce să-i faci. Nu poate alt judecător să motiveze decizia în locul lui. Eu vă spun după ce am văzut ce au publicat ei pe portalul instanței. Ei spun acolo că e act administrativ. Eu nu știu ce au judecat ei acolo, pentru că nu putem vedea dosarul. Păi cum să meargă mai departe? Pentru că un act nul naște acte nule. Acum ce fac ei? Fac din nou turul 2? Iar hotărârile Guvernului, pronunțate în baza acelei decizii, sunt, la rândul lor, nule, nu?
Este un nonsens, dar cineva l-a pus la cale. Nu știu dacă o persoană sau mai multe, TikTok-ul, Dumnezeu mai știe. Țara asta e condusă de TikTok, se pare. Este o situație foarte gravă, nu te poți juca cu astfel de lucruri. Judecător fiind, el este considerat a fi un om responsabil și ar trebui să cunoască și legile. N-am ce să-i fac eu, nici dvs. Poate, eventual, să fie sancționat disciplinar. Dar decizia rămâne, câtă vreme nu o anulează o instanță superioară."
Însă, paradoxal, chiar dacă această decizie a Curții de Apel Ploiești nu poate fi peste cea a CCR, alegerile de pe 4 mai ar trebui să nu se mai țină. Explicația a dat-o tot Augustin Zegrean.
Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Nu se mai pot face actualele alegeri, că de aia au făcut nebunia asta. Alegerile astea în curs, da, nu se mai pot ține. Anulându-se decizia CCR, prin care s-a anulat turul 2, ne întoarcem la ziua aceea dinainte. Da (n.r.: ar trebui să se oprească alegerile actuale), pentru că ele sunt organizate în baza unei hotărâri de guvern care a fost dată ca urmare a anulării alegerilor de către CCR. Și hotărârea de guvern este, la rândul ei, nulă. Nu sunt multe de făcut. Câtă vreme hotărârea există, oricine o încalcă este supus legii. Este o batjocură, o glumă proastă. (...)
Curtea Supremă...Înalta Curte de Casație și Justiție este de competență să judece recursul, dacă îl face cineva. Și nu îl poate face oricine, decât părțile din proces. Iar părțile din proces sunt Popescu Gheorghiță și Curtea Constituțională. CCR ar trebui să facă recurs. Gheorghiță nu o să-l facă.
Curtea de Apel Ploiești nu mai are nimic de făcut decât să motiveze decizia. Da (n.r: dacă nu o motivează, se ajunge la înalta Curte). Alegerile sunt oprite, le-a oprit omul ăsta. Dar hotărârea nu e definitivă. Până nu e recursul, candidații pot face campanie.
Decizia va fi atacată de Curtea Constituțională, dacă poate să o atace, deși Curtea ar trebui să ia în glumă chestia asta. Dar nu o s-o ia. Apoi ajunge dosarul la Înalta Curte de Casație și Jusiție și acolo se dă o hotârâre definitivă și trebuie respectată de toată lumea."