Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

News Alert. CSM: Cercetare disciplinară pentru judecătorul care a dispus suspendare deciziei CCR privind anularea alegerilor

Judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești va fi cercetat disciplinar. O spune chiar Curtea Superioară a Magistraturii, după ce Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea și anularea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024. De precizat că CSM a sesizat inspecția, care poate chiar să închidă cazul.

Judecătorul în cauză este Alexandru Vasile. CSM susține că el a fost detașat la Ministerul Justiției în intervalul 1 august 2013 - 15 iulie 2017.

Cercetare disciplinară pentru judecătorul care a dispus suspendare deciziei CCR privind anularea alegerilor

Reacția CSM era oarecum de așteptat, iar fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, chiar a spus că aceasta ar fi una dintre consecințe.

Curtea Superioară a Magistraturii: „În raport de interesul public manifestat față de soluția pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, Secția pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluționat cauza.

Măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluționate de curțile de apel din țară soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens."

De menționat că deciziile Curții Constituționale a României nu mai pot fi atacate și sunt general valabile. Astfel, orice demers este inutil. Cu toate acestea, Curtea de Apel Ploiești a dat acea decizie, ca soluționare a unei contestații făcute de Gheorghița Popescu pe data de 10 aprilie.

Marius Ghincea, politolog: „Pe de o parte, instituțiile statului sunt în situație de criză, încearcă să reacționeze cât de repede pot daunele politice și instituționale. Dar din punct de vedere al credibilității justiției și a actului de justiție, ridică mari semne de întrebare dacă un judecător, practic, a putut să deraieze cumva de la precedentele stabilite de alte instanțe, inclusiv de la hotărâri stabilite de Înalta Curte de Casație și Justiție în direcția efectivă a distrugerii efective a așteptărilor populației și, în general, a tuturor precedentelor pe care le-am avut în ultimele luni.

Nu se va încheia în următorii ani. Acesta este un epidsod într-un clivaj politic care va dura cel puțin un deceniu. Vorbim de o reașezare a forțelor politice în România, de o realiniere a modului în care competiția politică are loc. Dacă în ultimii 30 de ani, competiția politică a avut loc în specual pe aliniamentul dreapta-stânga, comunist-anticomunist, în momentul de față suntem în proces de tranziție. O tranziție pe care și bulgarii au avut-o în ultimii 3-4 ani, cu rezultate mult mai nefaste.

Avem și un nou clivaj cultural, suveraniști-cosmopolitani, iar acest nou clivaj, pus peste cel vechi, va duce la fragmentări, la o șubrezire a cadrului instituțional. Dar e important de reținut că nu suntem singuri. Ceea ce se întâmplă la noi s-a întâmplat și în Germania, Franța, doar că acolo instituțiile sunt ceva mai reziliente, cu o vechime ceva mai mare și instanțele sunt ceva mai competente."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE