Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olimpicii de la chimie, pe banii lor la concurs. Elevii români au obținut 13 medalii de aur, însă nu ministerul le-a plătit deplasarea în Indonezia

Lotul național de chimie al României s-a întors acasă cu 13 medalii de aur de la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată care a avut loc în Indonezia. Deși ar fi trebuit să fie finanțați de Ministerul Educației, familiile elevilor au fost nevoite să plătească deplasarea care a costat aproximativ 1.500 de euro de elev. Asta după ce reprezentanții ministerului au refuzat să susțină cheltuielile.

13 medalii de aur, obținute de lotul național de chimie al României, în Indonezia

România a dominat podiumul din Indonezia. Din lot au făcut parte 10 elevi de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București și încă trei de la alte licee din capitală și din țară.

Francesca Alexandra Constantin, elevă olimpică la chimie: Emoțiile sunt prezente la fiecare olimpiadă, desigur, doar că a fost mai diferit pentru că am participat cu o materie pe care noi încă nu am studiat-o la clasă și pregătirea a trebuit să fie foarte intensă pentru a recupera materia.

Denisa Cumpănășoiu, elevă olimpică la chimie: Am avut despre utilizările și consumul hidrogenului: cum se poate produce, în ce mod putem înlocui carburanții cu hidrogenul și cum putem să reducem emisiile de CO2 în aer.

Andra Teodora Bonca, elevă olimpică la chimie: Sincer, nu mă așteptam să iau chiar aurul, aveam speranța să iau un bronz sau argint, dar pot să spun că am fost oarecum copleșită de bucuria faptului că am luat cea mai înaltă distincție care a fost oferită. Dar într-un fel, bucuria a fost și mai mare întrucât toți colegii și prietenii mei au reușit să ajungă la aceeași performanță.

Deplasarea în străinătate, plătită de familiile elevilor, nu de Ministerul Educației. Ce spune Ligia Deca

Elevii au muncit toată vara pentru a se califica și se așteptau să fie finanțați, așa cum prevede legea, pentru a ajunge tocmai în Indonezia la faza finală a concursului. Ministerul Educației i-a informat, cu doar câteva zile înainte de plecare, că nu vor primi banii.

Daniela Bogdan, profesorul coordonator al Lotului național de chimie al României: Spunea că nu a fost făcută selecția de Ministerul Educației și, prin urmare, nu poate fi finanțată.

Diana Dumitrașcu, elevă olimpică la chimie: Noi, totuși, ne-am dorit foarte mult să participăm, mai ales pentru că am muncit foarte mult de-a lungul verii pentru această calificare și am spus că ne luăm inima-n dinți, ne ducem la această competiție și sperăm să fim decontați, să ni se deconteze cheltuielile.

Daniela Bogdan, profesorul coordonator al Lotului național de chimie al României: Pentru părinți a fost un foarte mare efort pentru că un bilet de avion a fost destul de scump. Distanța e foarte mare și am cumpărat biletele în ultimul moment.

Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că totul a fost o problemă de comunicare între organizatori și cei care se ocupau de formalități.

Ligia Deca, ministrul Educației: Vom avea o soluție pentru toți cei care au suportat cheltuielile de deplasare din fonduri proprii, vom găsi o cale de decontare, am vorbit deja cu colegii mei din minister, iar în ceea ce îi privește pe cei care au luat medalii, ei vor avea toate drepturile care decurg din acest burse, premii ș.a.m.d.

Între timp, elevii nu se lasă descurajați. Au de gând să participe și la următoarele olimpiade și aproape toți visează să studieze medicina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE