Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

REPORTAJ. Trei medalii de excelență, obținute de Lotul național de meserii al României la Olimpiada WorldSkills

Meseria este brățară de aur și nu cenușereasa sistemelor de educație. Aceasta este schimbarea de mentalitate pe care mii de profesori și elevi de la școli profesionale din toată lumea încearcă să o promoveze prin competiții internaționale de meserii care nu sunt cu nimic mai prejos de olimpiadele de la matematică, științe sau alte materii mai academice.

Lotul național de meserii al României s-a întors acasă cu trei medalii de excelență de la Olimpiada internațională Worldskills care a avut loc la Lyon în perioada 10-15 septembrie, care a fost deschisă chiar de președintele Emmanuel Macron. O echipă Euronews România i-a însoțit la Lyon, în ultima zi de competiție.

Printre cei mai buni din lume la Mecatronică și Dezvoltare Web

Având mult mai puține resurse decât elevii și studenții din țări mai dezvoltate, tinerii români au reușit să se califice printre primii cinci în lume la Mecatronică și Dezvoltare Web. În total, 11 elevi și studenți de la licee tehnologice, școli profesionale și facultăți tehnice au participat la competiția internațională care a reunit la Eurexpo Lyon 1.500 de tineri din peste 70 de țări. 

Ovidiu Sebastian și Mihai Cosma sunt cei doi tineri studenți la Mecatronică la Universitatea Transilvania din Brașov care au plecat acasă cu două medalii de excelență. Au muncit ani de zile pentru rezultatul obținut.

„Cu siguranță pregătirea n-a fost una ușoară, deoarece am avut foarte mult hardware pen prin care ar trebui să trecem și să punem toate chestiile mărunte la punct ca să ne putem descurca într-o competiție. La nivelul acesta”, a spus Ovidiu Sebastian pentru Euronews.

„Competiția are anumite caractere specifice pentru care trebuie să ne antrenăm, care diferă de nivelul de facultate. Mi se pare că la competiția este mult mai complex, mult, mult mai alambicat decât ce facem la facultate, dar tocmai asta ne face să fim mai buni. Ieșim de de la facultate în domeniu”, a spus Mihai Cosma.

Olimpic la dezvoltare web: „Este cu totul altceva față de ce facem la școală”

Cătălin Tișcă de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov a câștigat medalia de excelență de la categoria Dezvoltare Web.

„Este cu totul altceva față de ce facem la școală. La școală facem partea teoretică a informaticii, ceea ce ne ajută până în punctul în care înțelegem cum funcționează un program. Mai departe de asta avem de învățat tehnologii specifice dezvoltării web pe care să le punem în aplicare.  Trebuie să îndeplinești condițiile pe care ți le cer, care sunt destul de adaptate industriei și sunt destul de asemănătoare cu ce se întâmplă în programare de zi cu zi”, a spus Tișcă.

Profesor: „Programa noastră de învățământ este ancorată în anii 1970”

Elevii români au avut obstacole mari de depășit față de cei din alte țări din cauza lipsurilor din sistemul de învățământ. Spre exemplu, programele de la specializarea de cofetărie sau de la brutărie nu sunt adaptate pieței de astăzi.

„Programa noastră de învățământ este ancorată în anii 1970, nu este adaptată și nu au posibilitatea să învețe cum se lucrează zahărul sau ciocolata. Pentru astfel de copii trebuie să se implice și ministerul, trebuie să ne schimbăm directorii și profesorii liceelor de specialitate, să se schimbe mentalitatea și să le dea o șansă copiilor”, a spus Adriana Rotar, unul dintre profesorii care au coordonat lotul olimpic de meserii al României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE