Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi servicii medicale gratuite pentru asigurați și neasigurați de la 1 iulie: controale de depistare şi confirmare a unor boli grave, printre beneficii

Începând cu 1 iulie, CNAS anunță că vor fi incluse pachete de servicii destinate atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate, axate pe principalele paliere ale asistenței medicale pentru depistarea unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerele, hepatitele cronice B și C, și HIV/SIDA la gravide.

În cadrul asistenței medicale primare, medicii de familie vor avea posibilitatea de a trimite și persoanele neasigurate la analize și consultații de specialitate acoperite de casa de asigurări, în cazul în care există suspiciuni de boli oncologice.

Ce analize vor fi decontate de CAS

Medicii de familie vor putea emite, de asemenea, bilete de trimitere pentru testarea persoanelor neasigurate pentru virusurile hepatitice B și C și pentru virusul HIV la gravide, analizele fiind decontate de CAS.

În cadrul asistenței medicale ambulatorii de specialitate clinică, persoanele neasigurate vor beneficia de servicii pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică, incluzând consultații, proceduri diagnostice și servicii medicale în scop diagnostic-caz.

Medicii specialiști vor putea emite bilete de trimitere pentru analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi necesare confirmării diagnosticului.

Se va elimina condiția ca furnizorii care oferă servicii complexe de tip diagnostic-caz în ambulatoriu să dețină atât un ambulatoriu de specialitate clinic, cât și o structură de spitalizare de zi în specialitatea respectivă, cu excepția serviciilor diagnostice acordate gravidelor cu risc crescut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE