Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Zile libere de la stat, pentru controalele medicale

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc propune o inițiativă legislativă care ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății publice din România: acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli.

Aceasta măsură, motivată de Barometrul de Sănătate Publică ce indică lipsa de informare și de programe de screening ca fiind principalele cauze ale depistării tardive a cancerului, ar permite cetățenilor să efectueze controale medicale regulate fără a-și face griji că nu pot pleca de la locul de muncă.

Senatoare subliniază că screening-ul regulat este esențial pentru detectarea timpurie a bolilor, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor.

”Eu sunt norocoasă să spun: sunt supraviețuitoare. Ăsta e diagnosticul meu. Și este un diagnostic pe care îl împărțim cu toții. Suntem 20 de milioane de supraviețuitori și aparținători.

Știți câți români ajung la controale preventive? - Din cei, și așa puțini, care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20 la sută au aflat de screening. Puțin peste o treime au primit o recomandare de screening. 

Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege.

Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic.

Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare și lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. Așa că astăzi, să facem încă un pas înainte: propun acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli.

Este o inițiativă simplă, dar cu un impact imens. Prin această lege, să oferim tuturor cetățenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără temerea că nu pot pleca de la serviciu.

Screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor.”, a declarat Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE