Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plătim la stat, dar ne tratăm la privat. Doar 14% dintre stomatologi au contract cu CNAS

Statul român trimite pacienții la stomatologii care lucrează în privat. Doar 14 la sută dintre dentiști au contracte cu Casa Națională de Asigurăsi de Sănătate.

Cei mai mulți dintre medici nu vor să lucreze cu CNAS din cauza unei lungi liste cu probleme. Însă, cea mai arzătoare este cea a sumelor mici decontate pentru serviciile oferite. Astfel, pacienții trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-și rezolva problemele stomatologice.

Casa Națională de Asigurări spune, însă, că este o afacere profitabilă și de aceea nu doresc medicii să aibă contracte cu instituția.

Maricica Slabu este din comuna Șcheia, județul Iași. De mai bine de un an merge la cabinetul stomatologic din comuna vecină.

”Am mai amânat și chiar nu am făcut bine că trebuia să vin mai devreme la doamna doctor. Am amânat vreo doi ani și îmi pare rău că am amânat, fiindcă am ajuns la alte probleme mai grele. Îmi era un pic greu să merg până la oraș. Sunt aproape 50 de kilometri și să mergi doar pentru jumatate de oră, o oră, mergi intr-un capăt al orașului până vii. Nu ne permiteam, chiar, această deplasare”, spune aceasta.

Stomatologii se plâng că sistemul de raportare nu funcționează cum trebuie

Smărăndița Păcuraru și-a deschis cabinet stomatologic în 2005 și are contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate încă de atunci. Spune că l-a semnat pentru a ajuta copiii, însă, nu de puține ori a vrut să renunțe la contract.

Birocrație, numeroase controale, bani puțini pentru serviciile oferite, un sistem de raportare care nu funcționează cum trebuie, impunerea unui program de lucru și banii decontați cu întârziere sunt principalele motive pentru care medicii nu vor să aibă contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

”Teoretic, copiii beneficiază, și conform Constituției, de gratuitate sută la sută. Practic, noi suntem limitați de plafon. Noi suntem plătiți per serviciu. Dacă noi am efectuat un număr de servicii, s-a terminat plafonul.”, spune aceasta.

Pentru un adult, de exemplu, Casa de Asigurări decontează o consultație pe an, precum și 94 de lei pentru o carie simplă.

Medicii stomatologi spun că au cerut, în repetate rânduri, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să le permită pacienților să plătească diferența, tocmai, pentru a nu achita costul întreg al manoperei.

Din cei 27.000 de stomatologi, doar 4.000 au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Din cheltuielile publice cu sănătatea, România acordă doar 5% pentru serviciile stomatologice, în timp ce media europeană este de 31%, după cum reiese din statisticile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE