Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Concediul medical, noi modificări. Două drumuri la medic, în loc de unul, pentru un concediu medical de 7 zile. Ce excepții există

Pentru un concediu medical de o săptămână, cei mai mulți dintre români vor fi nevoiți să facă două drumuri la medic. Dacă până acum medicul de familie putea elibera din start un certificat medical pentru șapte zile, acum asta se va întâmpla în două etape. Asta prevede un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Excepţie fac doar 35 de boli extrem de contagioase.

Un concediu medical, două drumuri la medic

Cei care suferă de boli care nu se regăsesc pe această listă, de exemplu gripă sau rujeolă, vor putea beneficia, ca și până acum, de șapte zile de concediu medical, dar noutatea este că vor fi împărțite în două etape. În primă fază, cei care au nevoie de un concediu medical vor primi un certificat pentru patru zile de la medicul de familie. Dacă după expirarea acestei perioade, starea de sănătate nu se ameliorează, pacientul mai poate primi încă trei zile, dar pentru asta este nevoie să mai meargă încă o dată la medic. În cazul în care nici după cele șapte zile nu se simte mai bine, concediul poate fi prelungit, dar nu de medicul de familie, ci de medicul specialist.

Este o modificare venită la scurt timp după nemulțumirile legate de introducerea impozitului de 10% pe concediile medicale, așa zisa taxă pe boală. După ce a fost intens dezbătută în spațiul public, autoritățile au revenit cu modificări - au exceptat de la plata acestei taxe mai multe categorii de persoane, printre care: femeile gravide, bolnavii de cancer și bolnavii cronici. Ministerul de Finanțe se așteaptă să încaseze în jur de 600 de milioane de lei anul acesta de pe urma acestei noi taxe.

Prin urmare, concediu medical pentru șapte zile se va acorda în două etape, cu excepția celor care suferă de boli extrem de contagioase, printre care:

  • Covid-19
  • Tuberculoză
  • Holeră
  • HIV
  • Febră tifoidă
  • Febră galbenă
  • Tusea convulsivă
  • Malarie

Sursa: CNAS

Concediu medical pentru boli care nu se regăsesc pe listă, în două etape:

  • Concediu medical de 4 zile
  • Concediu medical de 3 zile

Cum sunt afectați angajații și angajatorii de noile modificări

Valentina Saygo, consultat fiscal: „Nu înțeleg, efectiv nu înțeleg ce se întâmplă în zona aceasta de concedii medicale. (...)

Că mediul privat este chinuit, este agresat, este abuzat, este plimbat știm, dar acum, să vedem că și oamenii bolnavi sunt puși pe drumuri interminabile printr-o legislație abuzivă și o legislație, cum să zic, împotriva contribuabililor, pacienți, persoane fizice, angajatori, persoane juridice... De ce? Pentru că nu este în stare să stăpânească sistemul asigurărilor medicale. (...) Termenul pentru restituirea/rambursarea indemnizațiilor de concedii medicale este de 30 de zile, dar nu a fost respectat niciodată. Se ajunge la luni, poate chiar ani de zile până când recuperăm concediile medicale. Cum se recuperează aceste concedii medicale de către mediul privat, de către angajator? De obicei, în instanță”, a precizat aceasta, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE