Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi măsuri după recalcularea pensiilor. Cum vor primi medicamente compensate și ajutoare pentru încălzire pensionarii cu venituri mici

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că Guvernul aplică o măsură complementară recalculării pensiilor, în așa fel încât pensionarii cu venituri mici să poată beneficia în continuare de medicamente compensate, ajutoare pentru încălzire și tichete sociale. De aceste forme de sprijin vor beneficia peste două milioane de oameni - pensionari, persoane cu dizabilități familii monoparentale.

La începutul ședinței de Guvern, Marcel Ciolacu a explicat cum vor beneficia de ajutoare pensionarii cu venituri mici, ca urmare a recalculării pensiilor.

„Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate și ajutoare pentru încălzire. Astfel, majorăm pragurile veniturilor obținute de aceștia pentru ca, și după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Categoria de pensionari care va beneficia de compensarea cu 90% a prețului medicamentelor

„În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creștem limita de venituri de la 2.000 la 2.210 lei. Și pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor majorăm plafonul de venit de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună. Astfel, susținem cu fiecare dintre aceste forme de sprijin peste 2 milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilități și familii cu un singur părinte”, a mai spus șeful Executivului.

Cum va fi acordat ajutorul pentru încălzire după recalcularea pensiilor

„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025”, a explicat Ciolacu.

Ciolacu cere Parlamentului dezbaterea urgentă a proiectului privind creșterea plafonului de impozitare a pensiilor

„Pentru că azi începe și sesiunea parlamentară, anunț că prima urgență a coaliției PSD-PNL este dezbaterea în regim de urgență a proiectului de lege privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 de lei. Adoptăm în proces accelerat acest proiect și dăm astfel timp caselor de pensii să pregătească sistemul pentru a aplica decizia din 1 octombrie”, a menționat șeful Executivului.

Măsuri pentru pensionarii cu deficiențe de vedere

„Închei cu un mesaj pentru pensionari. Toți cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată! Și ii asigur că nimeni nu se poate atinge de banii lor! De asemenea, toți cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situației. Iar în cazul pensionarilor nevăzători și cu dizabilități, pregătim rapid un mecanism de compensare ca să le asigurăm o pensie decentă”, a menționat Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE