Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Haosul recalculării pensiilor: românii care au lucrat în condiții speciale pierd și 3000 de lei, lunar

Recalcularea pensiilor a păgubit pe hârtie peste 700.000 de pensionari, care s-au trezit cu sume drastic micșorate chiar și cu 3.000 de lei.

Sunt acei români care au lucrat în condiții grele, în medii poluante și care tocmai datorită specificului muncii au avut inițial pensii mai mari decât media națională. Chiar dacă autoritățile spun acum că aceștia vor rămâne cu pensiile aflate în plată, ei tot nu ies în câștig, ci în pierdere.

Asta pentru că toate indexările de pensii care se vor face în anii următori se vor aplica la pensia recalculată, așadar micșorată, în aceste cazuri particulare. Practic, acești oameni vor trăi câțiva ani cu pensia „înghețată”.

Românii care au lucrat în condiții grele, afectați de recalcularea pensiilor

Sunt foștii angajați din industria minieră, mecanicii de locomotivă, din industria nucleară, siderurgică sau petrolieră - care au avut condiții speciale de muncă. Ei s-au trezit cu un cuantum al pensiei micșorat chiar și cu 2.000 - 3.000 de lei.

Un exemplu concret. Domnul Ionescu a lucrat ca mecanic de locomotivă și a beneficiar de o pensie de 9.884 de lei. După recalculare, suma a scăzut cu peste 2.000 de lei și a ajuns la 7.599 de lei, conform deciziei primite prin poștă.

Toate indexările de pensii care se vor face în România se vor aplica la pensia recalculată

Vestea bună, singura, de altfel, este că domnul Ionescu va rămâne cu pensia în plată, deci cu cea nemicșorată. Din păcate, există o veste proastă. Toate indexările de pensii care se vor face în România se vor aplica la pensia recalculată, nu la cea aflată în plată.

Să presupunem că în următorii ani, pensiile românilor vor fi indexate cu o rată a inflației de 7% pe an. Domnul Ionescu nu va beneficia însă de această majorare.

Pensii „înghețate” mai mulți ani

Ce va însemna acest lucru pentru el? O pensie înghețată timp de 3 ani, până când valoarea recalculată și indexată va depăși valoarea în plată. În acest caz, la 1 ianuarie 2025, valoarea pensiei după indexare va crește la 8.130 de lei. Deoarece este mai mică decât pensia în plată, domnul Ionescu va încasa în continuare 9.884 lei. Același lucru este valabil și în următorii 2 ani.

Abia în 2028, după 4 indexări anuale cu 7%, pensia recalculată va depăși valoarea pensiei în plată, iar domnul Ionescu se va bucura de o sumă majorată cu doar 74 de lei.

Orice venit care rămâne pe loc se traduce, de fapt, într-un venit mai mic

Și dacă vă întrebați ce înseamnă trei ani de pensie înghețată, să nu uităm că România este țara cu cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană. În iulie, prețurile au crescut în medie cu 5,8% față de aceeași lună din 2023. Orice venit care rămâne pe loc se traduce, de fapt, într-un venit mai mic, pentru că este erodat de inflație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE