Nici nu au fost distribuite toate deciziile de recalculare, că deja s-au format cozi la casele de pensii. Mulți vârstnici sunt revoltați că vor primi mai puțini bani decât se așteptau, așa că unii sunt hotărâți să meargă în instanță dacă nu le sunt rezolvate contestațiile.
Aproximativ jumătate dintre pensionari încă așteaptă deciziile privind recalcularea.
Pensii micșorate, deși Guvernul a promis că le mărește
Virginia Bichiș, pensionară: „Sunt foarte bolnavă, am tumoare pe creier, am chist, sunt cardiacă..."
Recalcularea pensiilor i-a adus doamnei Virginia Bichiș o veste proastă, după 21 de ani de muncă. A primit doar 78 de lei în plus, astfel că pensia ei a rămas sub 1.900 de lei, o sumă prea mică pentru a-i acoperi traiul de zi cu zi, mai ales că are nevoie și de medicamente.
Virginia Bichiș, pensionară: „Atât mi se cuvine? Atât mi se dă pentru munca pe care am depus-o? Și am rămas cu atâtea probleme de sănătate, din cauza serviciului pe care l-am avut. Am lucrat în zgomot, am lucrat în praf."
Dumneai este una dintre persoanele care au stat la coadă la Casa de Pensii a Municipiului București, pentru a depune o contestație la decizia de recalculare.
Pensionar: „Ar fi trebuit să am 4.500, dar am doar 3.300."
Majoritatea pensionarilor care au venit să își caute dreptatea reclamă modul de calcul al pensiilor, conform noii legi care intră în vigoare la 1 septembrie. De exemplu, nu le-ar fi fost luați în calcul toți anii de cotizare, care le-ar fi adus o pensie mai mare.
Carmen Galan, pensionară: „S-au făcut niște greșeli impardonabile, din punctul meu de vedere. Eu, care am făcut toată viața contabilitate, am încercat în toate felurile să ajung la rezultatul lor și nu s-a putut. Și am depus o cerere, pentru că la ghișeu nu te lămurește nimeni cu nimic."
Victor Gheorghiță, pensionar: „Nu mi-au copiat corect punctajul lunar. Este vorba doar de 16 mii, asta înseamnă 20 de lei. Nu este... înseamnă un kilogram de ceafă lunar, dar este vorba de principiu. Se comentează că este un efort din partea statului pentru a plăti recalculările. Este incorect."
Pentru unii pensionari, erorile se traduc chiar prin pensii mai mici decât au avut inițial.
Pansionar: "„.600 aveam. Și acum 6.900. Deci e diferență de de 7 milioane? Nu iese socoteala, nu iese. Trebuie să faci cel puțin 90 și ceva de puncte ca să ieși la pensia pe care am avut-o. Dar de unde să le faci pe astea? De unde le-a scos, nu știu."
Pensionară: „Mi-a trecut număr de puncte mai puține decât aveam în prima decizie de pensionare. Îmi trimite altă decizie, dacă e, corectă. Iar dacă nu, trebuie să merg în instanță."
Ministul Muncii: ”Nicio pensie nu scade”
Ministrul Muncii a insistat, în mai multe rânduri, că nicio pensie nu va scădea ca efect al noii legi. Totuși, pe fondul nemulțumirilor pensionarilor, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut o informare legată de stadiul recalculării pensiilor, respectiv de procentul contestațiilor.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Vreau, de asemenea, ca tuturor pensionarilor să li se trimită, zilele viitoare, un document oficial prin care să fie informați despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade".
Până la începutul acestei săptămâni, puțin peste un milion de pensionari primiseră deciziile privind recalcularea. În județul Iași, de pildă, poștașii trebuie să distribuie 154 de mii de plicuri, dintre care au ajuns la destinație aproximativ un sfert.
Pensionară: „Știți ce vreau? Mă rog la Dumnezeu să ne-o lase pe asta pe care o avem. Și mai mulți ani. Să nu ne omoare. Calculul îl face pe televizor, dar tot nu înțeleg. Punctajul, ce dă, ce nu dă... Să ne lase așa. Asta e păcăleală."
Pansionar: „Așteptăm. Nu știu care e treaba. Sincer să fiu, nici nu m-am interesat măcar, dar eu am toate actele. Am să văd ce scrie acolo."
Pensionarii au la dispoziție 45 de zile, din momentul în care primesc înștiințările, pentru a depune contestații la casele teritoriale de pensii.