Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vârstele de pensionare în Europa. Ce țări au cea mai mică și cea mai mare vârstă de pensionare din Europa

Guvernul francez a dezvăluit marți informații despre noua reformă a pensiilor, crescând vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, până în 2030. Vârsta legală de pensionare va crește cu șase luni în fiecare an, începând din septembrie, ajungând, în cele din urmă, la 64 de ani, până la sfârșitul deceniului, transmite euronews.com.

Prim-ministrul Elisabeth Borne și-a detaliat planul prin care îi va face pe francezi să muncească mai mult timp, modificând, de asemenea, stagiul de cotizare necesar pentru o pensie completă la 43 de ani. Această decizie urmează să intre în vigoare până în 2027.

Criticile aduse la adresa reformei, atât din partea extremei-dreapta, cât și din partea extremei-stânga și protestele din partea sindicatelor și a cetățenilor, arată îngrijorarea asupra faptului că schimbarea va fi resimțită cel mai dur de către cei defavorizați.

Totuși, creșterea vârstei de pensionare nu este o tendință numai în Franța.

Vârsta standard obligatorie de pensionare va crește în majoritatea țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Care țări au cea mai mică și cea mai mare vârstă de pensionare din Europa?

Care este numărul de ani pe care se presupune că-i poți petrece ca pensionar în Europa?

Și la ce vârstă ies europenii de pe piața muncii?

Vârstele actuale de pensionare anticipată și legală în Europa

Vârsta legală de pensionare variază de la o țară la alta. Există practici diferite în fiecare țară, în funcție de tipul de pensie, conform datelor OCDE și a raportului ”Pensions at a glance”.

Cele două rapoarte folosesc cifre din 2020 - cele mai recente date disponibile care analizează vârstele actuale și viitoare de pensionare, pentru cei care au intrat în câmpul muncii la vârsta de 22 de ani.

În unele cazuri, raportul nu specifică sexul, ceea ce înseamnă că vârsta de pensionare pentru bărbați și femei ar putea fi aceeași, în acele țări.

Vârstele actuale de pensionare includ două tipuri: pensia anticipată și pensia standard (pensia pentru limita de vârstă). Pentru bărbați, vârsta de pensionare anticipată variază de la 59 de ani în Lituania la 63,7 ani în Germania, potrivit raportului OCDE. Pentru femei, aceasta variază de la 58 de ani în Lituania la 63,7 ani în Germania.

În Franța, vârsta actuală de pensionare anticipată este de 62 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. De fapt, 62 de ani este vârsta de pensionare anticipată în aproape jumătate dintre țări, inclusiv Suedia, Portugalia, Norvegia, Italia, Grecia și Austria.

Vârstele efective de pensionare sunt mai variate în comparație cu vârstele de pensionare anticipată și reflectă îndeaproape vârsta de pensionare obligatorie. Pentru bărbați, aceasta variază de la 52 de ani în Turcia, la 67 de ani în Norvegia și Islanda.

Pentru femei, este de 49 de ani, în Turcia, în timp ce Norvegia și Islanda au cele mai mari vârste de pensionare de 67 de ani.

Are Franța o vârstă de pensionare mai mare decât UE?

Media UE este de 64,3 ani pentru bărbați și 63,5 ani pentru femei. În Franța, vârsta actuală de pensionare este de 64,5 ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, conform datelor OCDE.

Aceasta înseamnă că Franța are o vârstă de pensionare puțin mai mare decât media UE. Este, totuși, mai mică decât în ​​alte țări membre ale UE, cum ar fi Germania, unde această cifră ajunge la 65,7 ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Cu excepția Turciei, vârsta minimă actuală de pensionare în Europa este de 62 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei.

Vârsta actuală de pensionare este de 65 de ani sau peste 65 de ani în majoritatea țărilor europene unde sunt disponibile datele OCDE.

Dintre statele membre UE, Grecia, Italia, Luxemburg și Slovenia au cele mai mici vârste actuale de pensionare, cu 62 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

A crescut numărul de ani pe care se presupune că-i poți petrece ca pensionar?

Anii pe care se presupune că-i poți petrece ca pensionar reprezintă speranța de viață măsurată la vârsta ieșirii efective de pe piața muncii, iar această cifră a crescut în mod semnificativ, de-a lungul timpului.

În 1970, bărbații din țările membre OCDE au avut în medie 12 ani după ieșirea de pe piața muncii, în timp ce se puteau aștepta să petreacă 19,5 ani la pensie, până în 2020.

Speranța de viață a femeilor la ieșirea de pe piața muncii a fost semnificativ mai mare, în medie de 16 ani în țările OCDE în 1970.

Aceasta a crescut la 23,8 ani în 2020, în timp ce și diferența dintre bărbați și femei a crescut ușor.

Speranța de viață a femeilor, mai mare decât a bărbaților după pensionare

Diferența dintre femei și bărbați în ceea ce privește numărul de ani pe care se presupune că-i pot petrece ca pensionari variază de la 2 ani în Irlanda, la 7,5 ani în Cipru.

Până în 2020, femeile europene se pot aștepta, de obicei, să trăiască cu 4,3 ani mai mult decât bărbații, după ce părăsesc piața muncii.

În timp ce media UE este de 4,6 ani, în Franța diferența de gen este în favoarea femeilor, cu un total de 3,6 ani.

Interesant este că speranța de viață după ieșirea la pensie variază foarte mult în Europa, pentru ambele genuri. Pentru bărbați, aceasta variază de la 14 ani în Letonia, la 24 de ani în Luxemburg.

Pentru femei, aceasta variază de la 18,9 ani în Letonia la 28,4 ani în Grecia. Se presupune că femeile trebuie să aibă 26 de ani sau mai mult de petrecut la pensie în Belgia, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și Spania.

Franța s-a clasat în primele trei țări pentru anii petrecuți la pensie

Franța a înregistrat un număr mare de ani pe care se presupune că-i poți petrece ca pensionar, ocupând locul al doilea, în ceea ce îi privește pe bărbați (23,5 ani) și al treilea la femei (27,1 ani), de pe tot continentul.

Care vor fi viitoarele vârstele de pensionare până în anul 2060?

OCDE estimează că vârsta normală de pensionare va crește cu aproximativ doi ani în medie până la jumătatea anilor 2060, în țările membre.

Se estimează că Danemarca va avea cea mai mare vârstă de pensionare, la 74 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În multe țări, următoarea vârstă reală de pensionare ar putea fi în jur de 65 sau chiar 66 de ani.

În UE, se estimează că vârsta de pensionare va fi de 66,1 ani pentru bărbați și 65,9 ani pentru femei până în 2060.

În Franța, se estimează că vârsta de pensionare va ajunge la 66 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei în aceeași perioadă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE