Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jocul de airsoft, o pasiune costisitoare. Cât plătesc jucătorii care își cumpără echipamentele necesare

Jocul de airsoft reprezintă o alternativă de a petrece timpul liber pentru cei pasionați de acțiune și de strategie militară. Jucătorii preiau rolul de luptători, poartă echipamente speciale și folosesc arme cu bile. Fie că sunt copii sau adulți, iubitorii acestui sport investesc în echipamente complexe care pot să ajungă și la câteva mii de euro.

Jocurile de airsoft, un mod atractiv de a petrece timpul liber

Hai, băieții, doi pe stânga, doi pe dreapta. Hai, ieși, avansează de acolo, doctorașul! Ieși!

Așa începe un joc de airsoft  în comuna Mischii din județul Dolj. Cei pasionați de jocurile de strategie militară, pe care le jucau pe calculator, au găsit în airsoft și o alternativă de a se bucura de adrenalină, dar și de mișcare, și socializare.

Andrei Scripcaru, jucător de airsoft: Decât să stai să joci acasă Call of Duty sau Better Fields, pot să ieși afară aici, ai armele autentice, ca cele din viața reală, aceeași greutate, am putea spune că e un workout, ca un abonament la sală, dar mai scump. Mișcare în aer liber, foarte plăcut.

Cosmin Burada, jucător de airsoft: Este un joc foarte activ, foarte solicitant din punct de vedere fizic. Nu oricine poate să joace.

Reporter: Înlocuiește jocurile de pe calculator?

Cosmin Burada, jucător de airsoft: Nu neapărat pot spune că le înlocuiește, dar adaugă la experiență. Eu căutam o activitate să îmi petrec timpul. Am zis pare interesant, am început și m-a prins.

Pentru un joc de airsoft este nevoie de cel puțin două echipe egale. Jucătorii se recunosc după ce poartă pe cap. De exemplu, o echipă poate avea ca semn distinctiv pălăria și alta, șapca. În funcție de numărul de jucători, se alege și strategia de joc.

Paul Balaci, jucător de airsoft: Obiectivul de față reprezintă „o bombă” să-i zicem, cu contorizare de timp. Acolo, trebuie să mergem la punctul respectiv și, practic, să-l capturăm. Se apasă un buton, timpul curge în favoarea echipei respective, cealaltă echipă trebuie să vină să-i scoată pe inamici din punctul respectiv și să își apese butonașul pentru echipa lor.

La un astfel de joc se folosesc replici ale unor arme militare cu bile, iar cel mai important element de protecție îl reprezintă ochelarii. Cei care ajung jucători pasionați de airsoft pun accent și pe cum arată echipamentul de luptă.

Aici am pistolul, mănușile prinse într-o carabină, încărcătorul de pistol. Aici, ceva numit dump punch, mă ajută în momentul în care vreau să reîncarc, dacă vreau să reîncarc și nu vreau să scap un încărcător pe jos, pun aici la spate și cam atât. Ceva foarte important sunt ghetele. Dacă joci în adidași, nu ai o protecție la gleznă.

Cosmin Burada, jucător de airsoft: Un echipament complet, cu o replică și două-trei încărcătoare și ce mai este pe lângă, se poate lua cu o mie de lei. Sunt colegi care au echipament adevărat, care se duce la trei-patru mii de euro în sus.

Airsoft-ul a fost inventat la sfârșitul anilor ’50 în Asia de Est, în special Japonia, acolo unde armele de foc erau dificil de obținut.

Reporter: Cine joacă airsoft?

Lucian Ioniță, jucător și manager al Arena Airsoft Mischii: De la copii, bineînțeles cu acordul părinților și însoțiți de părinți, până la adulți, nu contează vârsta - pot să aibă și 70 de ani sau 80 de ani. De obicei se vine în weekend.

Reporter: Cât te costă să joci airsoft?

Lucian Ioniță, jucător și manager al Arena Airsoft Mischii: De la 100 de lei și poate ajunge și la 200-250 de lei, depinde de ceea ce vrei.

În România, prima competiție de airsoft a fost organizată în 2008. Din anul 2022, acest sport are și o federație dedicată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE