Descoperim azi județul Neamț, locul în care poveștile prind glas, iar turiștii sunt cuceriți de frumusețea peisajelor, de diversitatea bucătăriei moldovenești și de legătura puternică a localnicilor cu istoria.
Punctul de plecare în această călătorie e municipiul reședință de județ, unde ne-a întâmpinat Nina Merlușcă, manager asociație de promovare turistică: ”Bine ați venit la Piatra Neamț. Aici ne aflăm la o altitudine de 310 metri, la contactul dintre Carpații Orientali și Subcarpații Moldovei, într-o depresiune unde și-a găsit loc ceea ce astăzi se numește Piatra Neamț, care a devenit stațiune turistică în anul 2010”.
Curtea Domnească a lui Ștefan Cel Mare, inima orașului Piatra Neamț
În inima orașului este una dintre cele mai bine conservate curți domnești ale lui Ștefan cel Mare, curte compusă din Turnul Clopotniță, Biserica “Sfântul Ioan Domnesc”, pivnițele domnești și zidul de incintă.
De la Nina Merlușcă aflăm și povestea simbolului orașului: „Turnul Clopotniță sau turnul lui Ștefan cel Mare, care este simbolul orașului, a fost zidit în 1499 și are o înălțime de 20 de metri și a servit, în principal, ca și turn pentru străjeri. În partea superioară a turnului se găsesc patru clopote cu sonoritate unică, cel mai vechi dintre acestea datând chiar din secolul XVII”.
Turnul și biserica i-au inspirat pe arhitecți și atunci când au construit clădirile în care funcționează acum Muzeul de Artă, Muzeul Cucuteni și Muzeul de Etnografie, unde ne-a fost ghid Florentina Buzenschi, muzeograf etnograf.
„Portul românesc fascinează totdeauna, bogăția culorilor, frumusețea îmbinării, cromatica deosebită. Una dintre piesele de care sunt cei mai încântați sunt aceste cheptare”, a mai spus ea.
Tot în Piatra Neamț găsim un muzeu unic în Europa, Muzeul Cucuteni, care adăpostește cea mai veche cultură de pe continent, despre care ne-a povestit muzeograful Mihai Tudosă: „Este o clădire monument istoric, construită acum aproape o sută de ani. La început a fost bancă, prima bancă privată locală din Piatra Neamț. Civilizația Cucuteni s-a remarcat în istorie, ei sunt ultima civilizație a Europei vechi”.
Piatra Neamț, singurul oraș din România traversat de o telegondolă
De la istorie mergem spre aventură. Din centrul orașului am văzut telegondolele, prilej bun pentru o plimbare. O urcare și o coborâre costă 40 de lei pentru un adult.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Timp de 11 minute orașul Piatra Neamț poate fi admirat de sus, din telegondolă. De altfel, este singurul oraș din România traversat de o astfel de instalație. Vom ajunge la o altitudine de 625 de metri”.
22 de telegondole traversează orașul. Sus, pe Muntele Cozla, am găsit și turiști în căutarea de frumos.
Tatiana Grigore, turistă din Iași: „Avem niște locuri speciale în care revenim și ne-am făcut deja prieteni și e deosebit pentru noi”.
„Mai mult am venit pentru noile caricaturi”, ne-a spus și un turist venit din Bacău.
Caricaturile sunt, de fapt, niște uriași din lemn care ajung și la 15 metri înălțime.
„În spatele meu se află Flămânzilă, care este unul din cei cinci uriași. Urmează Gerilă, Setilă, Ochilă, Păsăr-Lăți-Lungilă ce vor fi parte dintr-un proiect unic în România, care va aduce la viață basmul lui Ion Creangă, Povestea lui Harap-Alb”, ne-a spus Nina Merlușcă, manager asociație de promovare turistică.
Mâncarea Vânătorească, tradiția din bucătăria locului
Flămânzilă pe munte, flămânzi și noi deja. Coborâm în oraș să gustăm din ce are mai bun zona. Și începem cu un preparat vânătoresc. Cristian Țăbârnac, bucătar șef, e cel care ne ghidează prin bucătărie.
„Pregătim o friptură de căprioară cu un piure de trufe, ceapă caramelizată și sos brun. Produsul nostru este gata. Vă urăm poftă bună!”, a spus bucătarul șef.
Zis și făcut. Ne-am așezat la masă, iar în timpul degustării aflăm că oamenii de aici prepară nu doar mâncarea, ci și ...băutura.
Ciprian Blaga, bucătar șef: „Să vedem ce a făcut colegul meu, bunul meu prieten, Cristian. Pentru mine este nota 15 din 10”.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Este foarte bună! Delicioasă! Este a doua oară când mănânc carne de căprioară. Dar este foarte, foarte bună! Nu mă așteptam”.
Ciprian Blaga, bucătar șef: „Se vede! Expresia feței spune totul!”
La drum din nou, dar nu prea departe. În orașul dintre munți te poți bucura și de apă, iar noi n-am vrut să pierdem ocazia.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: „Unul dintre principalele puncte de atracție ale orașului Piatra Neamț se află între Munții Ceahlău și Munții Pietricica. Este vorba de Lacul Bâtca Doamnei. Locul în care mă aflu și eu acum. Un loc unde turiștii se pot plimba cu hidrobicicleta, iar cei mai curajoși cu caiacul”.
De la Dumitrița Luncanu, administratorul zonei de agrement, am aflat mai multe amănunte: ”Toate echipamentele noastre sunt destinate celor care nu au nicio experiență sau o activitate sportivă care să îi certifice, cumva, pentru o ieșire”.
Cazare pentru toate gusturile, de la glamping la căsuțe tradiționale
Peste 65 de mii de turiști au vizitat Piatra Neamț numai în 2023, iar ofertele de cazare sunt dintre cele mai diverse. De la glamping până la case țărănești, turistul poate alege între confortul dat de spații moderne și atmosfera de poveste din spații restaurate ca să arate ca pe vremea bunicilor.
„Spațiile sunt gândite pentru a fi funcționale atât vara, cât și iarna. Geodomurile sunt pentru două persoane, cu pat matrimonial, iar cazarea pleacă de la 90 de euro pe noapte, făra mic dejun”, spune Dumitrița Luncanu, administratorul zonei de agrement.
Despre căsuțele tradiționale ne-a vorbit Lavinia Cobrea, administratorul unui spațiu de cazare din Piatra Neamț: ”Este o căsuță veche, dar nouă. În sensul că noi am conservat două camere dintr-o casă bătrânească și am extins-o și mansardat-o cu lemn. Suntem o locație prietenoasă cu familiile care au copii. Dar și grupuri de prieteni. Aici se întâlnesc familii, se reîntregesc familii foarte frumos de sărbători”.
Vârful Toaca, muntele pe care-l urci pe scări
Lăsăm în urmă orașul și ne rezervăm o zi pentru Masivul Ceahlău, cel mai impresionant munte din partea centrală a Carpaților Orientali, care se întinde pe 25 de mii de hectare. Ținta noastră a fost să ajungem pe vârful Toaca. În 2023, peste 87 de mii de turiști au urcat pe acest munte.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: „Acolo este vârful Toaca. Trebuie să ajungem la 1904 metri. Sunt și peste 500 de scări pe care trebuie să le urcăm. Să vedem cum facem față acestei provocări.”
Ne-a fost ghid Liviu Moscaliuc, biologul Parcului Național Ceahlău, de la care am aflat de ce este atât de specială această zonă și de ce sunt importante scările.
Liviu Moscaliuc, biologul Parcului Național Ceahlău: „Vârful Toaca e o rezervație botanică. Sunt specii de plante acolo valoroase și accesul unui număr mare de turiști pe poteci duce, în timp, la degradarea potecilor, la eroziune și inclusiv la degradarea florei și a terenului acolo. Așa că scările, cumva, iau presiunea de pe potecile de pe vârful Toaca. Nu suficient, dar cu siguranță ajută”
Am admirat în tihnă natura și ne-am bucurat să vedem capre negre cocoțate pe stânci. La fel au făcut și turiștii cu care ne-am întâlnit pe drum.
”O adevărată provocare scările astea, nu?
Priveliștea e superbă!
V-ați făcut fotografii?
Cum să nu?!
Nu pentru asta am venit?!
Ne cumpărăm amintiri”.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: ”Îmi trag sufletul, am ajuns, în sfârșit, în Vârful Toaca, la o altitudine de 1904 metri”.
Peste 70 de zimbri trăiesc în parcul național Vânători
Nu puteam veni în Ținutul Zimbrilor fără să mergem să și vedem impresionantele animale. Ne-am oprit la Administrația Parcului Național Vânători, unde am avut noroc să vedem zimbrii care trăiesc aici și care, de obicei, se feresc de oameni.
„Și acum, după cum se poate observa, un mascul a revenit în zona hrănitorilor. Chiar doi, cred. Coboară pentru apă. Perioada aceasta este...chiar dacă picură acum, în zonă nu au fost ploi suficiente pentru a le asigura suportul de apă. Suprafața țarcului este de 180 de hectare. În momentul de față sunt existente nouă exemplare de zimbri”, spune Mihail Busuioc, responsabil cu tehnologia informației la Administrația Parcului Național Vânători Neamț.
Parcul Natural Vânători este singurul loc din țară și din Europa unde zimbrii trăiesc atât în captivitate, la grădina zoologică, cât și în semilibertate, acolo unde i-am găsit și noi, sau complet liberi.
”În momentul de față sunt peste 70 de exemplare. Dar nu au fost atâția în libertate. Au fost în număr de 30 de exemplare. Restul s-au născut și au crescut în libertate. S-au acomodat foarte bine. Și-au mărit arealul”, a adăugat Mihail Busuioc.
Humulești, casa amintirilor din copilărie
Și am luat-o iar din loc. Nu știm alții cum sunt, dar noi, după ce am aflat că Muzeul Memorial Ion Creangă a fost redeschis pentru vizitare, după doi ani de reabilitare, am tras o fugă și până la Humulești.
Roxana Diaconu, muzeograf: ”Vorbim despre România frumoasă și ce loc poate fi mai frumos decât casa poveștilor? Casa în care s-au născut poveștile! Vorbim despre o casă foarte mare pentru acele vremuri, construită din bârne, încheiate la colțuri. Casă tencuită cu lut”.
Iar turiștii au numai de bine de spus.
Ștefan și Ana, turiști din Scoția:
”Este frumos. Cred că a fost făcută destul de bine. Este interesant, da. Păstrată.
Da, a fost păstrată destul de bine.
Este stilul vechi, cum trăiau oamenii.
Da, cum obișnuiau să traiască.
Acum mult timp în urmă”.
Lavinia, turist din Ilfov: ”Ca în povești, foarte drăguță. Și-am venit neapărat s-o vadă și copiii, și noi”.
Ne oprim aici în călătoria noastră, păstrăm poveștile și oamenii locului aproape de suflet și promitem că ne vom întoarce și cu altă ocazie. Până atunci, haideți cu noi și-n alte locuri din România frumoasă!
Reporter: Carmen Ciocan
Imagine: Adrian Goloiu
Montaj: Robert Stănescu
Editor coordonator: Amalia Dascălu