Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Micii prezidențiabili și riscul pentru marii candidați: Cum ar putea să ia din procentele aspiranților la turul doi

Prezidențiabilii partidelor mari se tem de candidații nou intrați în cursă, chiar dacă reprezintă partide mici, care nu prea au șanse de câștig.

Dar au capacitatea de a obține voturi la alegerile prezidențiale din bazinele electorale ale candidaților consacrați, care stau bine în sondaje.

Mircea Geoană și Cristian Diaconescu - profile politice și profesionale asemănătoare

În momentul de față, o serie de lideri de mici formațiuni politice au intrat în cursa pentru Palatul Cotroceni, ca independenți. Este cazul în momentul de față al lui Cristian Diaconescu, fost președinte PMP, care, potrivit calculelor făcute de către PSD și PNL, ar putea să rupă din procentele candidatului independent Mircea Geoană pentru că au profile politice și profesionale asemănătoare.

Ar putea să rupă câteva voturi și din zona PNL. Dar liberalii sunt dispuși să își asume acest risc, numai ca să îl vadă pe Geoană redus ca potențial de vot.

Ludovic Orban ar putea lua din voturile PNL

Nu este singurul care poate să reprezinte un risc pentru Nicolae Ciucă, cel aflat în momentul de față sub cota partidului. După ce a eșuat în negocierile cu USR și cu REPER. Liderul Forței Drepte, Ludovic Orban, a făcut o alianță electorală cu PMP și a anunțat că intră în cursa prezidențială. El poate să mizeze pe electoratul dur din interiorul PNL, nemulțumit de această coabitare îndelungată cu PSD la guvernare.

Lasconi se luptă cu Geoanp pe electoratul urban

În schimb, Elena Lasconi se luptă cu Mircea Geoană pe electoratul urban, pe electoratul marilor orașe. Asta ar putea să îi avantajeze pe ceilalți pretendenți principali la intrarea în turul doi. Ne referim aici la Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Terheș ar putea lua din voturile lui Simion

Pe zona naționalistă, suveranistă, a intrat în cursa electorală și Cristian Terheș. Acesta a fost ales europarlamentar pe listele AUR, dar, în momentul de față, a devenit rivalul lui George Simion pentru scaunul prezidențial. El candidadează din partea unui partid mai mic - Partidul Național Conservator Român.

Nu este singurul candidat care ar putea să îi ”fure” voturi lui Simion. Mai e și Diana Șoșoacă. A intrat în acest joc pentru că dorește, prin această candidatură în turul 1, să își propulseze propriul partid SOS în viitorul legislativ, prin obținerea unui rezultat bun care să mobilizeze atât activul de partid, cât și să ridice lista cu candidați la parlamentare.

Calendar alegeri 2024

Alegeri 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru alegeri sunt organizate în același an. Alegerile locale și europarlamentare au fost comasate și au avut deja loc pe data de 9 iunie. Românii vor mai fi chemați la urne pentru alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale (două tururi).

Data alegerilor prezidențiale a fost cea mai disputată de coaliția de guvernare PSD și PNL. Inițial, cele touă tururi au fost anunțate pentru luna septembrie, însă liberalii au dorit mutarea alegerilor mai târziu. După o perioadă lungă de negocieri, cele două partide aflate la guvernare au ajuns la un consens pentru calendarul alegerilor 2024, astfel:

  • 24 noiembrie - alegeri prezidențiale, primul tur;
  • 1 decembrie - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie - alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE