Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Diferențe mari între sondajele pentru alegerile prezidențiale 2024. Analist: „Vor fi în această campanie și foarte multe manipulări”

Cine sunt favoriți în sondajele pentru alegerile prezidențiale 2024? Depinde pe cine întrebi. Partidele și-au comandat propriile sondaje, dar comparând clasamentele putem observa mari diferențe. PNL îl dă drept câștigător pe Marcel Ciolacu, urmat de candidatul lor, Nicolae Ciucă. Potrivit USR, în turul doi vor ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană.

Sondaj comandat de PNL: Nicolae Ciucă ajunge în turul 2 cu Marcel Ciolacu

Potrivit sondajului comandat de PNL, în privinţa intenţiilor de vot la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, se află pe primul loc, cu 25% din voturi, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, pe locul al doilea, cu 16%, în timp ce Mircea Geoană, candidat independent, ar fi pe locul al treilea, cu 14%.

Liderul AUR, George Simion, şi Elena Lasconi, preşedinta USR, ar fi la egalitate, cu 13%, iar Diana Şoşoacă, preşedinta S.O.S, ar primi 11%. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, ar luat 3%, Ludovic Orban din partea Forţa Dreptei, 1%, iar Cozmin Guşă, ca independent, 1%.

1. Marcel Ciolacu (PSD) - 25%

2. Nicolae Ciucă (PNL) - 16%

3. Mircea Geoană (independent) - 14%

4. George Simion (AUR) - 13%

5. Elena Lasconi (USR) - 13%

6. Diana Şoşoacă (S.O.S.) - 11%

Sondaj comandat de USR: Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, în turul 2. Elena Lasconi, peste Nicolae Ciucă

În cercetarea pentru USR, Marcel Ciolacu ocupă prima poziție în preferințele alegătorilor, cu 21,9 procente. Urmează Mircea Geoană în dreptul căruia vedem 17,8%, la mică diferență de Elena Lasconi cu 16,3 procente. Surpriză, candidatul PNL, Nicolae Ciucă, ar fi pe a șasea poziție cu doar 5,9%.

1. Marcel Ciolacu (PSD) - 21,9%

2. Mircea Geoană (independent) - 17,8%

3. Elena Lasconi (USR) - 16,3%

4. George Simion (AUR) - 14,9%

5. Diana Șoșoacă (S.O.S.) - 12,9%

6. Nicolae Ciucă (PNL) – 5,9%

Sondaj Sociopol: George Simion ajunge în turul doi, cu Marcel Ciolacu

Sociologul Mirel Palada a publicat pe rețelele de socializare un sondaj Sociopol, în care este prezentat clasamentul candidaților la alegerile prezidențiale 2024. Potrivit acestui sondaj, liderul PSD Marcel Ciolacu se află pe primul loc în preferințele electoratului cu 26%, urmat îndeaproape de candidatul AUR, George Simion.

1. Marcel Ciolacu (PSD) - 26%

2. George Simion (AUR) - 19%

3. Mircea Geoană (independent) - 14%

4. Elena Lasconi (USR) - 14%

5. Nicolae Ciucă (PNL) - 10%

6. Diana Șoșoacă (S.O.S.) - 9%

Analistul Cristian Hrițuc: „În România e o fetișizare a sondajelor”

În direct la Euronews România, analistul politic Cristian Hrițuc a evidențiat că nu există în acest moment diferențe semnificative de scorul cu cu care sunt creditați principalii candidați la prezidențiale.

„Încă nu sunt candidați desprinși. E un întreg pluton acolo care variază între 12 și 16%. La acest moment, toți sociologii și consultanții partidelor se uită de fapt la tendință. Importantă este la acest moment tendința. (...)

De aceea, e o atracție și în România e o fetișizare a sondajelor. Ne uităm după sondaje, dar la acest moment contează mai puțin cifrele și mai mult trendurile. În două-trei săptămâni s-ar putea să vedeți diferențe considerabile față de sondaj”, a afirmat Hrițuc.

De asemenea, analistul politic a amintit că „avem proaspăt în minte campania din locale când s-a manipulat extraordinar de mult pe sondaje”.

„Românii să intre pe casele site-urilor de sondare și să vadă istoric - cine își prezinte istoric și să compare cu rezultatele de vot. Doar acele sondaje să le intregreze și în mintea lor să se uite la ele, pentru că vor fi în această campanie și foarte multe manipulări, mai că scorul este foarte strâns între candidații care se bat pentru locul doi”, a explicat el.

Politologul Andrei Țăranu: „În acest moment, partidele sunt scoase din joc. Avem doar candidaturi «independente»”

„Trendurile sunt fundamentale în acest moment. (...) Toate casele serioase de sondare arată că există un pluton condus de Marcel Ciolacu și terminat cu Diana Șoșoacă care sunt aproximativ în zona de eroare. Diferența dintre ei este de doi, maximum trei la sută.

Ori, în condițiile astea, atunci când va începe decelarea între ei, o parte din electorat va tinde să se ducă înspre cel perceput ca fiind câștigător. Așa numitul sistem de bandwagon, lumea se duce înspre cel care este perceput ca fiind câștigător, nu neapărat pentru a obține ceva, ci pentru a fi alături de câștigător.

Totdeauna e mai bine să fii în vagonul cu muzica, pentru că asta înseamnă bandwagon, decât în vagoanele anodine din restul trenului”, a menționat Andrei Țăranu.

Politologul a remarcat și „încercarea pe care o fac diverse case de sondare de a manipula (...) datele astfel încât să construiască acest sentiment pentru că (...) cei patru-cinci candidați sunt foarte aproape unii de alții”.

„În an doilea rând, avem un lucru interesant. Aproape toți candidații sunt despărțiți de partidele pe care le reprezintă. În acest moment, partidele sunt scoase din joc. Avem doar candidaturi «independente».

Ăsta e sindromul generat de domnul Geoană, deși rolul partidelor va fi fundamental în momentul votului. Partidele mari vor avea capacitatea să-și mobilizeze electoratul, să se ducă în bazinele lor electorale, primarii, președinții de CJ și chiar câteodată să facă presiuni pentru a scoate oamenii la vot, ceea ce un independent sau cineva cu un partid mic nu poate să facă.

Un partid mic diferit este UDMR care are un electorat țintă și care în sondajele prezentate de dumneavoastră are 3%, dar știm că va face mult mai mult de 3% pentru că populația maghiară din România este mult mai mare”, a mai evidențiat Andrei Țăranu.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?

Calendar alegeri 2024:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE