Oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării vor să propună retragerea a aproape 10.000 de militari din Europa de Est, o decizie ce stârnește îngrijorare deoarece l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin, au declarat șase oficiali americani și europeni, citați de postul NBC News.
Ilie Bolojan: Nu există nicio decizie oficială
Ilie Bolojan a declarat că nu există nicio decizie oficială privind retragerea trupelor americane din România, iar angajamentele SUA față de Flancul Estic al NATO rămân ferme, în ciuda speculațiilor apărute în presă.
”Am văzut deja că se vorbește despre o posibilă retragere a 10.000 de trupe, practic o jumătate din a numărului de trupe pe care precedenta administrație Biden, a decis să le crească. Printre țările vizate sunt România și Polonia. Polonia a spus cumva că ei, în discuțiile bilaterale cu Statele Unite, au primit asigurări că nu vor fi retrase trupe din Polonia.
Nu există nicio discuție și nici o informație oficială care să confirme ceea ce spuneți. Am discutat cu ministrul Apărării să comunice oficial o poziție a MApN legat de acest aspect. Vă pot informa că în discuția pe care secretarul de stat Rubio a avut-o cu miniștrii de externe la ultima întâlnire a fost reafirmat angajamentul SUA de a continua toate proiectele care țin de NATO și, deci, nu există nicio chestiune care să arate că SUA ar fi luat o decizie, în afară de știri care sunt doar pe surse, legată de o dezangajare pe Flancul de Est.
Este real că atât în administrația SUA în general, cât și la Pentagon, se discută despre reduceri de cheltuieli, de reorganizări, dar asta nu înseamnă aspecte care țin de Flancul Estic, cel mai important flanc al NATO în momentul de față din Europa. Acest lucru cred că îl recunoaște nu doar un est-european, ci orice om care știe ce înseamnă securitate pentru Europa. Toate documentele UE și NATO recunosc acest lucru.”, a declarat Ilie Bolojan.
Reacția Guvernului
Purtătorul de cuvânt al Guvernului susține că Executivul nu a fost informat cu privire la această situație.
„Guvernul român nu are nicio informație oficială cu referire la materialele publicate.” - Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului
Unitățile luate în calcul fac parte din cei 20.000 de militari pe care administrația condusă de Joe Biden le-a desfășurat în 2022, pentru a consolida apărarea țărilor de la granița cu Ucraina după invazia rusă.
Deocamdată, încă se poartă discuții cu privire la numărul exact, însă propunerea ar viza retragerea a jumătate dintre efectivele mobilizate la ordinul lui Biden.
Discuțiile interne privind reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina.
În cazul în care Pentagonul adoptă propunerea, aceasta va consolida temerile că Statele Unite își abandonează aliații din Europa, care consideră Rusia drept o amenințare în creștere, au declarat oficialii europeni, conform sursei citate.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului nu a răspuns solicitării de face public un punct de vedere pe această temă. De asemenea, Armata SUA a refuzat să comenteze, notează NBC News.
„Președintele revizuiește constant desfășurările și prioritățile pentru a se asigura că America rămâne pe primul loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, pentru NBC News.
Aproximativ 80. 000 de soldați americani sunt staționați în Europa. După declanșarea războiului de către Rusia, parlamentarii din ambele partide au susținut o prezență militară americană puternică de-a lungul flancului estic al NATO, considerând că este un semnal important pentru Putin că Statele Unite rămân angajate în apărarea acestor state de frontieră.