Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce vulnerabilități din trecutul lui Mircea Geoană l-ar putea urmări în cursa prezidențială. Politolog: „Vor exista și alte atacuri”

Mircea Geoană are ca „principal atu” faptul că a fost secretar general adjunct al NATO, însă vulnerabilitățile din trecutul său, precum vizita la Moscova înaintea campaniei pentru prezidențiale din 2009, ar putea fi readuse în discuție pe durata campaniei electorale. În direct la Euronews România, politologul Cristian Pîrvulescu a evidențiat că vor mai exista atacuri la adresa lui Geoană, în condițiile în care a fost deja adus în discuție subiectul finanțării campaniei sale.

Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, a afirmat că Mircea Geoană a luat în calcul să candideze la prezidențiale încă de acum cinci ani, iar funcția de secretar general adjunct al NATO, pe care a deținut-o, este ”principalul atu” al său.

„Este principalul atu pe care-l are. Are și experiență politică; a fost președinte de partid, candidat nenorocos la alegerile prezidențiale din 2009, președinte de Senat.

E singura poziție pe care și-o dorește și care îi lipsește, iar NATO este cu siguranță un atu în contextul geopolitic actual, dar de când a intrat la NATO, acum cinci ani de zile, Geoană s-a gândit la această soluție”, a afirmat politologul, la Euronews România.

Pîrvulescu a reamintit că existau zvonuri despre posibila candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale, încă din 2021.

„Informația sau zvonul că domnia sa intenționează să candideze independent există din 2021, iar în 2022, cu ocazia începerii anului universitar, a avut un discurs de prezidențiabil deja. Nu e surpriză. Trebuia doar să vină momentul oficial.

Între timp, s-a prezentat cu toate riscurile, a crescut încetul cu încetul. A ajuns candidatul favorit al românilor, iar acum cei care reprezintă partidele, ceilalți cinci, au o dificultate, pentru că suntem la primele alegerile prezidențiale în care nu avem doi sau trei care să se înscrie în competiția pentru turul doi - avem șase”, a menționat profesorul de Științe Politice.

Cristian Pîrvulescu: Geoană va încerca să dovedească că e tehnocrat. Va fi foarte atent să-și protejeze independența

„Știm deja că ia 30% din votanții PSD, deci cei care declară în sondaje că votează PSD nu votează Ciolacu. Votează Geoană. Și de la PNL

De la USR încă nu e cazul, dar s-ar putea să fie după scandalurile care încep. O parte din electorat care se mută.

Geoană corespunde profilului de tehnocrat. Și-a creat un profil de tehnocrat. Va încerca să dovedească că e tehnocrat. Va fi foarte atent să-și protejeze independența.

Va lua însă și de la AUR și de la SOS, probabil de la AUR mai mult decât de la SOS, pentru că a avut grijă să menajeze toate tipurile de electorat.

De ce? Pentru că nu are partid, deci nu se poate baza decât pe acest electorat - pe cel mai moderat sau cel mai nehotărât din zona partidelor respective”, a mai spus Pîrvulescu.

Mircea Geoană susține că este candidat independent, însă e susținut de un partid

„(Geoană, n.red) nu are un partid mare în spate. În realitate există deja o formațiune politică care susține independenți. Teoretic îl va susține și pe Mircea Geoană. Este Partidul Drept, partid care a fost recunoscut de justiție ca fiind un partid parlamentar care are dreptul să aibă reprezentanți în biroul secției de vot. (..:)”, a mai afirmat politologul.

De asemenea, Cristian Pîrvulescu a vorbit despre șansele lui Geoană la alegerile prezidențiale.

La turul doi cred că Mircea Geoană poate să fie favorit în raport cu Marcel Ciolacu, spre exemplu. De ce? Pentru că mă aștept ca nici USR-iștii dacă nu ajunge Elena Lasconi în turul doi, nici PNL-iștii dacă Nicolae Ciucă nu ajunge în turul doi să nu voteze cu Geoană. Mă aștept să voteze cu Geoană și să nu voteze cu Ciolacu”, a mai precizat el.

Geoană nu ar fi fost afectat electoral din cauza scandalului presupusului plagiat

„Avem o fotografie de moment în care Nicolae Ciucă este la capătul plutonului. Vorbim despre șase, dintre care Ciucă pare să fie pe ultimul loc. Are totuși echipa, are partidul. Dacă partidul se mobilizează pe timpul campaniei se va mișca puțin.

Nu am văzut un sondaj să vedem unde află Nicolae Ciucă după lansarea de la Mircea Dinescu, de duminică. Cred că și aceea a avut rezultatul ei, nu surprinzător”, a mai spus Pîrvulescu.

Totodată, politologul a evidențiat că scandalul referitor la presupusul plagiat nu l-ar fi afectat pe Mircea Geoană din punct de vedere electoral.

„Discutăm acum despre diplome și plagiate. Sunt convins că scandalul de plagiat al domnului Ciucă l-a costat procente seriose și l-a afectat foarte mult. Nu pe Mircea Geoană. Scandalul de plagiat la domnul Geoană nu pare să fi afectat.

Electoratul lui Geoană pare să fie un electorat relativ educat, dar totuși nu a fost sensibil la acest subiect”, a menționat Pîrvulescu.

Analistul a explicat și de ce Mircea Geoană nu a pierdut din susținere.

„Nu contează la Geoană. Nu am văzut după acel scandal să piardă din susținere. Am și o explicație. Începând campania din vreme și-a atins publicul căruia îi este relativ fidel. Va fi greu ca pe parcursul campaniei cei care îl susțin la turul întâi să-și schimbe puntul de vdere.

Problema domnului Geoană este cum adaugă la cei 20-25% care l-ar putea vota în momentul de față, cu mai adaugă încă pe atât. Vom vedea, e greu, dar nu e imposibil”, a mai spus el.

Cristian Pîrvulescu: Geoană are o finanțare care vine din surse independente și va fi probabil atacat pe tema asta

Cristian Pîrvulescu a vorbit și despre vulnerabilitățile din trecutul lui Mircea Geoană ce ar putea fi readuse în discuție în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

„Nu știu dacă ele contează, dar ele există. Au fost deja invocat de jurnaliști. Vorbim despre celebra vizită la Moscova nu a fost explicată foarte clar din 2009, înaintea campaniei pentru prezidențiale. Vorbim, pe de altă parte, la vizita la Vîntu (afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu, n.red) - celebra baie în bazinul domnului Vîntu, apropo de gluma cu bazinul a domnului Ciolacu.

Apoi, e vorba despre cumnatul domniei sale, domnul Costea (Ionuț Costea, n.red) , condamnat definitiv în România. De colaborarea cu domnul Vanghelie (Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, n.red).

S-a adus în discuție și personalitate tatălui său, studiile făcute la Moscova. Toate lucrurile astea au fost aduse în discuție, vor fi din nou aduse în discuție. Nu cred că vor conta foarte mult pentru că majoritatea celor care declară că îl alege le cunosc deja.

Vor exista cu siguranță și alte atacuri. L-am văzut astăzi pe Rareș Bogdan punând problema finanțării. E o problemă care va fi interesantă pentru că în spatele partidelor este o finanțare pe care o cunoaștem. Domnul Geoană are o finanțare care vine din surse independente și va fi probabil atacat pe tema asta”, a mai spus politologul.

Cristian Pîrvulescu, despre Mircea Geoană: „Mai trebuie să lucreze puțin la autenticitate”

Pîrvulescu a remarcat că lui Mircea Geoană îi lipsește ”o spontaneitate”, iar clipul prin care și-a anunțat candidatura la prezidențiale „a fost atât de lucrat clipul ăsta încât se vede”.

„Poate o spontaneitate (îi lipsește, n.red), dar să știți că nu o văd nici la alți candidați. Poate doamna Lasconi să fie ceva mai spontană, dar este acum supusă unui atac. (...)

Geoană pare să fie ok, dar totuși parcă nu este exact cel la care publicul independent s-ar aștepta. Mai trebuie să lucreze puțin la autenticitate, pentru că a fost atât de lucrat clipul ăsta încât se vede.

Un clip bun este un clip în care nu vezi că nu a fost lucrat în niciun fel.

Am văzut în foarte multe prezentări. Domnul Geoană are ceva din artificialitatea celui care este obișnuit cu relațiile internaționale. Prinde la o parte din electorat, dar domnul Ciolacu se gândește, de exemplu, la oamenii simpli. Prinde și simplitatea la o altă parte a electoratului”, a mai menționat Pîrvulescu.

Analistul a punctat că nu se așteaptă să existe o confruntare între candidați înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale.

„Șase sunt mulți. Am văzut confruntări cu 10-12 candidați pe vremuri și erau absolut plictisitoare.

Cred, nu pot ști 100%, că va exista o dezbatere în turul al doilea. Sigur, dacă va fi în turul doi domnul Geoană și domnul Ciolacu, Ciolacu nu va fi entuziasmat de această dezbatere”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE