Pe platformele online, se găsesc încă multe postări care încalcă legea electorală, chiar dacă acestea ar trebui eliminate urgent.
Rețelele de socializare au cinci ore la dispoziție pentru a șterge conținutul ilegal, după ce primesc somația de la Autoritatea Electorală Permanentă.
În urma sesizărilor, BEC a identificat nereguli în cazul a zeci de postări, majoritatea pe TikTok. Multe dintre aceste videoclipuri nu sunt etichetate ca „material publicitar”, un marcaj obligatoriu începând cu această campanie electorală.
După publicarea deciziilor BEC, George Simion s-a filmat în timp ce lăuda postări ale susținătorilor săi de pe TikTok.
AUR a anunțat că a depus o plângere la BEC și la AEP cu privire la sute de conturi TikTok care încalcă legislația electorală. Formațiunea reclamă faptul că autoritățile ar permite postările care promovează anumiți candidați, dar interzic conținutul susținătorilor lui George Simion.
Și USR a depus o plângere, care îl vizează pe Victor Ponta. Contactat de Euronews România, candidatul independent a recunoscut că a greșit când a postat - după începerea campaniei electorale - o fotografie prin care îi îndemna pe români să-l voteze. El susține că a șters imediat postarea.
Nicușor Dan nu a reacționat la deciziile BEC privind conturile care-l susțin.
Eforturile autorităților de supraveghere a procesului electoral au un efect minimal, susțin unii specialiști.
Gestionarea materialelor publicitare ar fi mai eficientă dacă ar fi făcută direct de companiile-gazdă. Însă, și acestea sunt depășite.
”Având aceste volumule extraordinar de mari, de ordinul milioanelor sau chiar miliardelor de elemente de conținut noi pe zilnic, nu există posibilitatea, nu are nimeni cum să aibă o forță de muncă umană care să controleze acest content nou generat. Și atunci, ei se bazează în special pe algoritmi de detecție.”, a declarat Andrei Petreanu, expert în inteligență artificială.
Însă și algoritmii sunt limitați.
”În special în cazul elementelor de tipul deepfake, acolo unde putem să falsificăm imaginea sau proprietate intelectuală a unor persoane, sunt din ce în ce mai greu de identificat cu algoritmii automați de detecție”, a adăugat Petreanu.
Rețelele sociale răspund greu solicitărilor autorităților române, iar motivul ar putea fi că România nu este o prioritate pentru marile companii de tehnologie, susține expertul Andrei Petreanu.