Ocupați cu provocări și trenduri pe TikTok, candidații au uitat să comunice și ce proiecte serioase au. Cel puțin asta reclamă o bună parte dintre tineri. La fel ca la precedentele alegeri, Euronews România ascultă vocile tinerilor. Tineri care, tot mai mult, se plâng că nu sunt ascultați de cei care le vor votul.
Cum ar trebui să fie un candidat la prezidențiale?
Miruna Ilieș, studentă: Nu ar trebui să aibă antecedente penale sau probleme cu legea. E un lucru important să fie curat din punct de vedere legal. Mi-ar plăcea să fie ecologist, pentru că eu țin mult la natură. Mi-ar plăcea să îi pese de oameni, să asculte oameni, să fie în stradă și să țină cont de opiniile noastre.
Octavian Hurgoi, student: Ar trebui să fie un om normal, nu să fie extravagant, să pară o zeitate, un demiurg printre noi. Un om de rând care să reprezinte interesele mele și ale familiei.
Cristina Maria Lazăr, studentă: Să aibă un nivel de educație cât de cât real. Preferabil să aibă în spate o facultate relevantă și cu o diplomă neplagiată.
Rareș Oltean, student: Să fie transparent, să nu facă parte din partidele tradiționale, pentru că nu mai am încredere în asta, și să nu se prezinte ca ceva ce nu e. Să fie un om normal.
Ce crezi despre politicienii care își fac campanie prin trenduri și challenge-uri în social media?
Miruna Ilieș, studentă: Cred că doar încearcă să imite opinii pe care ei cred că noi le avem. Din păcate, pe lângă că nu ne iau pe noi ca votanți, își mai pun și oamenii în vârstă în cap și cred că doar reușesc să facă un eșec total.
Octavian Hurgoi, student: Foarte mulți o dau deja înspre jalnic. Nu prea urmăresc candidați, urmăresc outleturi de știri și de acolo văd cum unii candidați fac get ready with me, dar e deja înspre jalnic.
Cristina Maria Lazăr, studentă: Ar trebui și ei să reglementeze modul în care se promovează în social media, pentru că este un mediu cu care poți ajunge la noile generații, dar ar trebui să fie cât mai transparent și cât mai corect.
Rareș Oltean, student: Mie, încercările astea, tentativele astea mi se par chiar penibile, consider că într-o oarecare măsură se îndepărtează de publicul tânăr, pentru că se vede că e fals.
Cum ar trebui să arate un program politic pe care să vrei să îl votezi?
Miruna Ilieș, studentă: Aș vrea mai multe campanii ecologiste. Mi-ar plăcea să se și țină cont de mediu, nu doar să se facă anumite programe, așa, de fațadă. Mi-ar plăcea să realizeze mai multă infrastructură în țară, pentru că avem o problemă mare cu traficul în marile orașe și cred că ar trebui să ne ocupăm și de oamenii din medii mai defavorizate.
Octavian Hurgoi, student: Un candidat care s-ar axa foarte mult pe consolidarea relațiilor cu aliații noștri, de preferat cu UE, care să nu pună mai presus convingerile personale, peste binele comun al țării.
Cristina Maria Lazăr, studentă: Cât mai realist și cât mai util pentru stadiul în care suntem din punct de vedere economic, externe, să rezolve problemele de actualitate și să nu fie promisiuni generaliste.
Rareș Oltean, student: Problema importantă este partea de infrastructură. Mă gândesc la sistemul feroviar și la autostrăzi. Să promită mai multă protecție socială și incluziune.