Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mergi în vacanță în Georgia cu buget redus. Destinația în care poți mânca precum un rege cu doar 10 euro

Tbilisi, capitala Georgiei, este un amestec încântător de cultură europeană, orientală, medievală și sovietică.

Orașul oferă un cocktail de caractere diferite, de la eleganța decolorată a cartierului Chugureti la amestecul medieval târziu al orașului vechi și la monumentala sculptură sovietică Mama Georgiei de pe deal.

Cu mâncare ieftină și abundentă și activități cu costuri reduse, Tbilisi este destinația perfectă pentru o vacanță cu buget redus.

Iată ce să faci, unde să mănânci și cum să te deplasezi în oraș.

Ce să faci în Tbilisi cu un buget mic

Unul dintre cele mai prietenoase lucruri pe care le puteți face în Tbilisi este pur și simplu să vă plimbați prin oraș, pierzându-vă în mozaicul său de culturi.

Vechiul Tbilisi, desemnat de UNESCO, este o încrengătură de case din cărămidă cu balcoane sculptate în lemn, pictate în culori pastelate, străbătute de străduțe care zigzaghează pe orizontală și pe verticală.

Pentru o relaxare low-cost, rezervați o ședință la unul dintre spa-urile în stil persan din zona Abanotubani. Caracterizate prin seria de cupole din cărămidă, acestea sunt alimentate de ape sulfuroase naturale.

Începând de la 50 de euro, puteți închiria o cameră palatină, cu pereți frumos placați cu gresie și un acoperiș în formă de cupolă, pe bază de oră. În deplină intimitate, dumneavoastră (sau un grup mic) puteți circula între căzile calde și reci îmbrăcate în marmură și saună, având la dispoziție și o zonă de vestiare și o baie privată.

Pentru încă aproximativ 7 euro, un terapeut vă va face un exfoliant fără milă pentru curățarea pielii.

În apropiere, veți găsi bazarul subteran Meidan, strada Abkhazi, plină de magazine de suveniruri, și străzile Jan Shardeni și Bambis Rigi, acum invadate de baruri de tip gentrificat. Împreună cu Teatrul Gabriadze și Turnul cu Ceas, strâmb și mult fotografiat, acestea sunt cele mai turistice zone.

Care sunt cele mai bune locuri de vizitat în Tbilisi?

În schimb, opriți-vă la Catedrala Sioni, în piața sa de sub nivelul străzii. Asigură-te că te îmbraci corespunzător (femeile ar trebui să-și acopere capul) și trage cu ochiul înăuntru pentru un moment de liniște urmărind credincioșii care se roagă și cântă.

Traversați râul în cartierul Metekhi, înghesuit pe - și în unele puncte se clatină peste - o stâncă deasupra apei. Aici, există încă multe clădiri nerestaurate și dărăpănate, ceea ce oferă o imagine a ceea ce arăta o mare parte din vechiul Tbilisi înainte de controversata restaurare din 2009.

În apropiere, puteți lua o telecabină pentru câțiva euro până la zidurile neregulate și întortocheate ale vechii fortărețe Narikala. O scurtă plimbare vă duce sub puternica figură de aluminiu a lui Kartlis Deda, în rochie georgiană tradițională, care ține în mână o sabie. Această sculptură a Mamei Georgiei a fost ridicată în 1958 și măsoară 20 de metri înălțime.

Dacă doriți să vă plimbați într-o zonă mai liniștită din Tbilisi, puteți găsi splendoare dărăpănată pe străzile și arhitectura secolului al XIX-lea pe partea de est a râului.

Cartierul Chugureti este plin de buticuri vintage de buzunar, magazine de antichități, baruri ascunse și cluburi intime (milenialii nu trebuie să caute mai departe de Meoba Bar, unde petrecăreții aleg hiturile anilor '90 dintr-un tonomat).

Opțiuni de mâncare ieftină în Tbilisi

Pentru doar 10 euro pe masă, puteți mânca ca un rege în Tbilisi. Georgia are o mulțime de mâncăruri clasice care vă vor rupe centura. Pentru khinkali - pachețele grase, asemănătoare unor găluște, umplute cu carne tocată condimentată - mergeți la Cafe Daphna sau Asi Khinkali. Cu aproximativ cinci dintre acestea, la aproximativ 50 de cenți bucata, veți slăbi cureaua.

Khachapuri există în diferite varietăți regionale, dar toate implică o pâine pufoasă cu brânză topită, fie umplută înăuntru, fie înotând într-o baltă de unt deasupra. Încercați-le la Retro sau la lanțul popular Sakhachapure No.1.

Pentru o masă de seară la prețuri accesibile, mâncați preparate clasice precum tocănița de fasole picantă lobio și puiul cremos cu usturoi shkmeruli la restaurantele Elene Dariani sau Salobie Bia.

Cum să vă deplasați în Tbilisi

Tbilisi este un oraș în care se poate merge pe jos, cu multe repere și atracții situate aproape unele de altele.

Dar dacă picioarele vă obosesc, pentru aproximativ 3 euro pentru o călătorie de 20 de minute, puteți folosi serviciul de transport în comun Bolt. Prin intermediul aplicației, puteți solicita o mașină oriunde în oraș, iar aceasta va sosi, de obicei, în câteva minute.

De asemenea, puteți folosi Bolt pentru a ajunge la aeroport. Călătoria este de aproximativ 30 GEL (9 EUR) din majoritatea locațiilor din centrul orașului, ceea ce este mult mai ieftin decât serviciile de transfer de la hotel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE