Cazul Pantelimon va duce la dublarea costurilor de sănătate, avertizează mai mulți medici din România și doctori care lucrează în străinătate. Ei susțin că, de frica procurorilor, în spitale se va practica așa-zisa "medicină defensivă", adică medicii vor face mult mai multe analize pacienților, unele scumpe, doar pentru a se "blinda juridic", fără să fie neapărat nevoie de ele.
Doctorul Horea Timiș, care în trecut a făcut parte din echipa de strategie a Ministerului Sănătății, spune că situația de la Pantalimon se poate repeta la nesfârșit în lipsa unei reforme în domeniul sănătății.
Arestarea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon a indus, practic, teama în rândul medicilor din România.
"Cazul Pantelimon" va duce la dublarea costurilor de sănătate
"Gândiți-vă la toți medicii din România care au văzut ceea ce s-a întâmplat (n.r. cazul de la spitalul Sf. Pantelimon). Apare medicina defensivă, adică începem să suprainvestigăm pacientul. Asta înseamnă că vom crește numărul de analize, fiindcă începem să ne blindăm juridic, vom solicita investigații, cum ar fi computer tomograf, RMN sau alte investigații care sunt scumpe, tocmai pentru a valida sau a invalida un diagnostic.
Și toate lucrurile acestea vor duce la o creștere extraordinară și exponențială pe bugetul sistemului de sănătate, la nivel national", spune doctorul Horea Timiș, expert în managementul sanitar.
Medicul invocă conceptul de "medicină defensivă", care apare atunci când există un "trigger" asupra factorului medical.
Dr. Horea Timiș: "Atunci când apare un trigger asupra factorului medical, factorul medical tinde să supradiagnosticheze pacientul. Asta înseamnă că creează costuri, să te protejezi, adică faci mai multe analize ca să fii sigur că nu-i problema aceea, mai faci o radiografie, mai faci un CT".
Reporter: "Un om care nu înțelege literatura de specialitate ar putea să spună: dar asta trebuie să faceți, să supra-investigați".
Dr. Horea Timiș: "Exact, dar nu este așa, fiindcă există niște limite. Partea partea medicală îți permite să ajungi la un tratament sau la un diagnostic, într-o anumită entropie a cazului, iar lucrurile nu sunt alb și negru. Deci o dată va fi o creștere în costurile de sănătate. Al doilea lucru care se va întâmpla - accesul pacienților la servicii va fi îngreunat, tocmai pentru că timpii cresc în toate specialitățile, începând de la cazul Pantelimon și atunci se blochează rulajulul pacientului. Deci pacienții au de suferit, bugetul are de suferit. Al treilea lucru - vor crește cheltuielile referitoare la malpraxis, la firmele de asigurări medicale. Aici are de suferit medicul. Adică toată lumea are de suferit atunci când nu este reglementat un cadru legal, statul va plăti mai mult, pacientul va aștepta mai mult, inclusiv medicul va suferi și prin partea de stres și burn-out, și prin faptul că va trebui să se protejeze mult mai mult, fiindcă situația lui nu este clară".
Doctorii se vor baza pe "medicina defensivă"
Medicul atrage atenția că situația de la Pantelimon se poate repeta în orice spital din țară, în lipsa unor protocoale clare pentru gestionarea pacienților aflați în Secțiile de Terapie Intensivă.
Dr. Horea Timiș: "Nu există definiția pacientului muribund. Și aici lucrurile sunt într-o zonă gri, cel puțin la noi în țară. Și trebuie reglementate, fiindcă mă uit și la emulația publică. Ce înseamnă viață, ce înseamnă moarte? De exemplu, un pacient decerebrat, dar la care inima și organele funcționează și pe aparate, poate fi menținut în viață, este în viață sau nu este în viață? Adică lucrurile acestea trebuie reglementate și metodic, și științific, și deontologic. Și toate instituțiile trebuie să se pună de acord asupra unui cadru.
Cum spuneam la începutul discuției, atâta timp cât nu avem un cadru, procurorii interpretează la literă legea, iar procurorii nu găsesc aceste aspecte în articolele de lege. Ca atare, ei interpretează o legislație existentă. Atâta timp cât cineva nu a scris într-un articol de lege acest lucru, procurorul nu face decât să certifice, conform legii, și trimite mai departe la judecător, dacă este bine sau rău. Fără o reglementare legislativă, este practic un semnal de alarmă, care se poate repeta și mâine, și poimâine, la nesfârșit. Tocmai asta face legislația.
Atunci când lucrurile nu sunt clare, se întâmplă evenimente la fel ca și cazul Pantelimon, la fel ca și Colectiv sau alte lucruri. Atunci când există instituții reglementatoare sau instituții de control și o legislație clară, asta este scopurile legii, să evite lucrurile care sunt neclare".
Doctorul Horea Timiș explică dificultatea medicilor de a discuta cu familiile pacienților, în lipsa unui cadru legal.
Dr. Horea Timiș: "Comunicarea cu familia o faci într-un cadru legal care îți permite ce să comunici și cum să comunici. Cum am spus și în exemplu meu: cum îi explici că pacientul supraviețuiește, nu supraviețuiește, este viu, este mort, este decerebrat, nu este? Adică la ce te referi când comunici cu familia? Trebuie să existe acel cadru, să fie clar, să existe protocoale. Cât timp nu avem, cazul Pantelimon este astăzi, dar poate fi și mâine și peste o săptămână și poate fi în oricare spital. Și cu siguranță că există. Dacă există astfel de cazuri în toate spitalele de la noi din țară, încă nu știm, legal, dacă este bine sau rău".
Ancheta în dosarul Pantelimon continuă. Procurorii investighează în total 17 decese survenite în secția ATI a Spitalului Pantelimon.