Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul de la Pantelimon a stârnit dezbateri aprinse privind lipsa ghidurilor: ”Șeful de secție este protocolul”

Scandalul de la spitalul Sfântul Pantelimon a stârnit un șir de dezbateri cu privire la modul în care pacienții sunt tratați în spitalele de la noi.

Iar în timp ce încrederea scăzută a pacienților în sistemul de sănătate a provocat revoltă în rândul medicilor, experții atrag atenția că lipsa regulilor și mentalitățile învechite stau la baza acestei situații.

”Sunt oameni angajați într-o instituție, care nu are reguli, și în care șeful de secție este protocolul și ghidul. În lumea vestică, ideea de evidence-based medicine, evidence-based health a fost împinsă în față de mulți ani.

Și noi am preluat-o, dar am preluat-o pe hârtie. Și de foarte multe ori nu avem suficiente reguli și suficiente ghiduri explicite. Noi nu am avut foarte clar acest angajament, se schimbă mentalitățile și acolo.

Medicii, nu spun că toți, există și insule care funcționează foarte bine, dar medicii au rămas cu această mentalitate cumva, că ei sunt decidenții. Mulți nu știu să lucreze în echipă. Mulți nu înțeleg că deja în lumea noastră, pacientul și familia doresc să fie co-creatori ai actului medical.

De multe ori medicii se simt revoltați când pacientul întreabă sau îi cere părerea despre alte tratamente, sau îi sugerează că ar fi bine să primească alte tratamente. Pentru că deja oamenii citesc, se uită pe ghidurile din Marea Britanie și văd că pentru problema 'x' se aplică tratamentul 'y'.

Trebuie să fii atent la aceste lucruri. Nu înseamnă că pacientul are dreptate, că totuși expertul este medicul sau expertul în sănătate. Dar trebuie să îi înțelegi nevoia lui de a fi co-creator al actului medical.

Această atitudine nu funcționează încă în sistemul nostru de sănătate.”, a declarat Daniel David, rector al universității Babeș-Bolyai și profesor de ştiinţe cognitive clinice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE