Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ar trebui remaniat ministrul Rafila, după scandalul de la Sf. Pantelimon? PSD și PNL au opinii diferite. Liberalii vorbesc despre "neîncredere publică"

Liberalii cred că premierul a trebui să spună dacă îl susține sau nu pe ministrul Sănătății, în urma anchetei declanșate la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Pe de altă parte, purătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, nu îl consideră vinovat pe Alexandru Rafila și spune că nu este cazul să fie luate decizii în partid la adresa acestuia.

PSD și PNL au opinii diferite în ceea ce-l privește pe ministrul Rafila

Lucian Romașcanu, senator și purtător de cuvânt al PSD: "Eu înțeleg că domnul Rafila a trimis Corpul de Control pe niște plângeri administrative, când două doamne se certau la Spitalul Pantelimon pe niște chestiuni strict administrative. După care a existat o plângere penală, moment în care Parchetul a preluat cercetarea, moment în care orice altă cercetare începe.

Eu nu cred că domnul Rafila putea să facă mai mult decât a făcut. Din perspectivă politică, sigur, poți să interpretezi în toate felurile, poți să devii o țintă media în momentul respectiv. Eu nu cred într-o vinovăție acum a domnului Rafila, cel puțin nu în acest caz.

Dar o să vedem decizia dumnealui sau decizia premierului. Eu sunt destul de direct în ceea ce privește abordările și vă spun că, în măsura în care domnul Rafila crede că ar împieta asupra succesului PSD-ului, cred că ar face acest gest de de onoare."

Social democrații cred că nu este cazul unor decizii în partid la adresa ministrului Sănătății. Partenerii de Coaliție ai PSD văd altfel lucrurile în privința ministrului Sănătățiii Alexandru Rafila, în contextul anchetei de la SPitalul Sfantul Pantelimon.

Ionuț Stroe, deputat, purtător de cuvânt al PNL: "Cu siguranță că se puteau face mai multe. Și nu e numai așteptarea Partidului Național Liberal, este o așteptare publică generală să existe explicații mult mai clare și coerente din zona guvernamentală, pe zona de sănătate. Acum era de așteptat ca prim ministrul să aibă o intervenție mult mai fermă. Sunt trei săptămâni și, din păcate, nu avem foarte multe date.

Din păcate, această neîncredere publică asupra sistemului de sănătate s-a generalizat. Era, din punctul nostru de vedere, neapărat nevoie de o întâlnire urgentă, era necesar această întâlnire a prim-ministrului cu ministrul Rafila și bineînțeles era nevoie de decizii.

Ăsta este atributul prim-ministrului (n.r.: o eventuală remaniere a lui Rafila). El este în măsură a aprecia sau a evalua activitatea fiecărui ministru în parte. Din punctul nostru de vedere, ar trebui cel puțin să îl cheme pe ministru Rafila să explice public cazul Pantelimon.

Să știți că este doar un simplu simptom al unui sistem de sănătate care, cel puțin în această eră Rafila, are din ce în ce mai multe probleme. Și performanța ministrului Rafila este, în plan public, evaluată negativ. Așa că și prim-ministrul ar trebui să spună dacă apreciază activitatea domnul Rafira, să spună public, să spună: 'da, îl susțin', că domnul Rafila e bine, iar dacă nu, în mod evident, este cel în măsură să să ia măsuri".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE