Mai multe cadre medicale au fost audiate la Serviciul Omoruri, în cazul morților suspecte de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon. Trei asistente au dat declarații. Printre ele, și cea care a făcut sesizarea. Potrivit surselor, procurorii iau în calcul și deshumarea cadavrelor dacă specialiștii de la Institutul de Medicină Legală consideră că ar putea ajuta ancheta.
Mai multe cadre medicale, audiate ca martori
Mai multe cadre medicale au fost audiate în cazul morților suspecte de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon. Potrivit surselor Euronews, la Serviciul Omoruri au dat declarații trei asistente. Printre ele și cea care a făcut sesizarea.
Polițiștii de la Omoruri, împreună cu procurorii, au revenit la spital să analizeze foile de observație și schemele de tratament.
În paralel, ei se consultă cu medicii legiști pentru a vedea dacă deshumarea cadavrelor ar putea ajuta în anchetă.
În ceea ce privește stadiul anchetelor, pe de o parte, este în desfășurare una penală în care procurorii fac cercetări in rem pentru infracțiunea de omor. Până acum, ei au ridicat documente și au audiat trei cadre medicale, în calitate de martori. Potrivit unor surse, directoarea de la îngrijiri medicale și două asistente au fost chemate la audieri, dar vor mai urma și altele.
17 pacienți au decedat în perioada 4-17 aprilie la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.
Ministrul Rafila a menționat totodată faptul că ar fi exista un conflict între directoarea de îngrijiri medicale și actuala conducere a spitalului și, de asemenea, un alt conflict între actuala și fosta șefă a secției de Terapie Intensivă și că acuzațiile ar fi apărut în acest context. Potrivit unor surse judiciare, și procurorii au luat act de starea de conflict din spital.
Numărul deceselor este, însă, unul mare, a mai adăugat Rafila. Datele din ultimii doi ani arată că sunt cel puțin trei decese în medie pe zi la Spitalul Sfântul Pantelimon, iar ministrul a precizat că e nevoie de o analiză comparativă în acest caz.
Managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea, susține că sunt trei anchete ce se desfășoară în unitatea medicală
Corpul de control al ministrului Sănătății a făcut, vineri, verificări la Spitalul Sfântul Pantelimon din București. Asta, după ce, cu doar o zi înainte, procurorii și polițiștii au ridicat documente de la unitatea medicală. Și spitalul are propria anchetă.
Totul, pentru că o asistentă a acuzat că 19 pacienți au decedat, după ce ar fi fost scăzută doza unui medicament.
Managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea, susține că sunt trei anchete ce se desfășoară în unitatea medicală, în momentul de față.
Totodată, acesta a menționat faptul că nu sunt încă date care să ateste vicierea tratamentului.
”Până în momentul de față nu s-au constat date care să ateste o viciere a tratametului care să ateste în secția de ATI. Nu au fost sesizări anterioare.”, a declarat managerul.
Rafila: Voi discuta cu echipa de control şi cu managementul Spitalului 'Sfântul Pantelimon'
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că va discuta cu echipa de control şi cu managementul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Capitală despre activitatea din Secţia de Terapie Intensivă, vineri, în cadrul vizitei la această unitate.
"Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical", a declarat Alexandru Rafila, vineri, cu prilejul participării sale la o conferinţă de presă pe teme medicale.
El a menţionat că la vizită participă şi preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană.
"Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor (...) Nici medicii nu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienţilor, nici pacienţii nu pot primi servicii de bună calitate, dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înţelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi, discutăm despre medici şi pacienţi", a adăugat ministrul Rafila.
SURSE: Audieri în cazul deceselor de la Spitalul Clinic de Urgenţă ''Sfântul Pantelimon''
Poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei efectuează, vineri, audieri în cazul deceselor de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.
Managerul spitalului a fost informat, joi, în scris, de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi printr-o administrare incorectă a unui medicament, a arătat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.
Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secţii care să verifice aspectele sesizate, se menţiona în comunicat.
De asemenea, Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii se va implica în verificarea acestor acuzaţii "grave" legate de siguranţa pacienţilor.
"Fiind vorba de o activitate profesională medicală, s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate", spune sursa citată.
Şi Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) s-a autosesizat şi a demarat o cercetare coordonată de Departamentul de Jurisdicţie Profesională cu privire la situaţia semnalată la spital.
Procurorii și Corpul de control al ministrului Sănătății fac anchete la spitalui Sfântul Pantelimon
Procurorii și Corpul de control al ministrului Sănătății fac anchete la Spitalul Pantelimon din București.
Verificările vin după ce un angajat și-a acuzat colegii din secția de Terapie Intensivă că ar fi modificat dozele de medicamente pentru aproximativ 20 de pacienți aflați în stare critică. Iar asta le-ar fi fost fatal.
Ministrul Sănătății a declarat că este vorba, deocamdată, doar despre o sesizare. Reprezentantul sindicatului respinge acuzațiile.
20 de pacienți ar fi murit la spitalul Sfântul Pantelimon din București
UPDATE: Managerul spitalului de urgență Sfântul Pantelimon a dat detalii, în direct la Euronews România.
Bogdan Socea, managerul Spitalului de urgență Sfântul Pantelimon: "Spitalul a fost înștiințat, în cursul zilei de azi, de doamna director de îngrijiri, care, într-o cerere scrisă, afirmă că, în cursul zilei de ieri, ar fi fost înștiințată de una dintre asistentele de pe secția ATI cu privire la posibile fapte de natură penală și anume că are suspiciuni că anumiți medici - neprecizând numele și numărul lor - ar fi scăzut doza de noradrenalină la niște pacienți, drept pentru care aceștia au decedat.
Fiind o faptă deosebit de gravă, omor, am sesizat Parchetul, am constituit o comisie intenă să facă o anchetă medicală, din cinci medici din spital, alții decât cei de pe secția ATI, am înștiințat Ministerul, care va trimite mâine Corpul de Control, și Colegiul Medicilor.
Mi-e greu să estimez (n.r.: când ar veni rezultatele anchetei), pentru că va fi o anchetă de amploare, trebuie analizate toate documentele medicale. Vom trata cu celeritate această problemă și vom încerca să aducem rezultatele cât mai rapid.
Pe partea legislativă, Procuratura și organele abilitate își vor face treaba și vom sta la dispoziția lor cu tot ce vor solicita. Noi nu am fost înștiințați oficial de Parchet, am înștiințat noi Parchetul, dar înțeleg că doamna director de îngrijiri este deja acolo pentru o declarație. Acest lucru l-am aflat verbal, dumneaei sunându-mă pentru a mă înștiința că, la ora 14, este convocată la Parchet și va lipsi din timpul programului.
Asistentul medical este precizat ca atare, fără nume și doamna director de îngrijiri probabil va da declarații la Procuratură și, cu siguranță, și Comisiei care va ancheta în spital această problemă. Deci nu știm numele asistentului deocamdată. Din cele afirmate de doamna director, este un angajat al nostru, un asistent al secției ATI. Nefiind nominalizat, nu putem ști dacă este de serviciu sau nu."
Știrea inițială:
Cei 20 de pacirenți ar fi murit în doar câteva zile (4-7 aprilie), iar Ministerul Sănătății spune că a primit o sesizare din partea directorului de îngrijiri de la instituția respectivă.
Ministerul Sănătății a confirmat că trimite Corpul de Control la spitalul Sfântul Pantelimon, vineri, 12 aprilie.
Ministerul Sănătății: "În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.
Totodată, în cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate.
De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților.
Fiind vorba de o activitate profesională medicală, s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate."