Articole scrise de Gabriel Bălașu
România riscă să intre în recesiune, pentru că datoria e prea mare față de venituri. Cheltuielile statului în primele 7 luni
Începem să cheltuim bani din viitor, prin prefinanțarea necesarului. Nu putem acoperi cu împrumuturi interne și atunci România iese tot mai des pe piețele externe. Riscul major este ca, de anul viitor, pensiile și salariile din sectorul public să fie înghețate.
Majorările de pensii, finanțate din împrumuturi. Efortul bugetar a ajuns la 28,5 miliarde de lei, anual
Guvernul trebuie să caute rapid bani pentru majorarea pensiilor după recalcularea pensiilor. Impactul bugetar este mai mare cu peste 28 de miliarde de lei anual, cu 3 miliarde mai mult față de estimarea inițială.
România, locul patru la prețul energiei în UE. Țara noastră a plătit prețul maxim al energiei pe piața spot
Vineri, țara noastră a cumpărat electricitate cu 108 euro pe megawatt oră, în medie, la fel ca Bulgaria, al patrulea cel mai mare preț spot din Uniunea Europeană, după Italia, Grecia și Polonia.
Masa de Paște, după bugetul fiecăruia. Comandată online, poate fi cu cel puțin 50% mai scumpă
Ne bucurăm astăzi de toate preparatele tradiționale de pe masa de paște. Dar vă propunem un experiment la Euronews România. Am comparat costurile unei mese festive gătite acasă cu cele ale uneia comandate online.
Crește riscul de sărăcie al angajaților. Pentru plata unei pensii, uneori este nevoie de contribuția a doi salariați
Deficitul de la bugetul de pensii va crește accelerat în următorii ani, ceea ce va face ca plata pensiilor să devină misiune imposibilă, avertizează experții în domeniu. Acest fenomen a fost provocat de majorarea pensiilor cu un procent mai mare decât creșterea salariilor.
În ultimii opt ani, românii au trăit peste posibilități, potrivit datelor Ministerului de Finanțe
În condițiile în care colectarea la bugetul statului rămâne sub așteptări, deficitul va fi peste 3%, ținta stabilită de Comisia Europeană. Iar depășirea acesteia se traduce prin posibilitatea de a pierde finanțarea din fonduri europene.
Nouă metodă de finanțare pentru Startup-uri. Jumătate de milion de euro este capitalul pe care îl poate primi o firmă la început
Numărul firmelor dizolvate este în continuă creștere, iar anul viitor presiunea va fi mai mare, din cauza măsurilor fiscale aplicate de Guvern. Investitorii spun însă că există afaceri care ar putea avea succes, dacă li se vor pune la dispoziție instrumente pentru finanțare.
Săptămâna scurtă de lucru, un vis nerealist. Experți: Criza de angajați și reducerea programului, efecte negative asupra economiei
O săptămână de lucru mai scurtă poate fi soluția pentru firmele care au scăderi ale cifrei de afaceri. Reducerea cu 20 de procente a costurilor salariale ar putea salva afacerile, însă ar veni la pachet și cu riscuri majore, avertizează experții de pe piața muncii.
Pensiile, calculate în funcție de banii din buget. Sindicate: Procentul de majorare ar putea fi chiar mai mic, decât până acum
Noua lege a pensiilor vine cu modificări substanțiale pentru pensionari. Iar modul în care vor fi acordate creșterile anuale de pensii se va schimba radical. Potrivit proiectului, pensiile vor crește proporțional cu banii din bugetul pentru asigurările sociale.
Trei miliarde de euro din banii PNRR au intrat vineri în conturile României. Ce sume au fost cheltuite până acum
În conturile României astăzi a mai intrat o tranșă din banii PNRR, în jur de trei miliarde de euro. Asta înseamnă că aproape o treime din banii prevăzuți în Programul de Redresare și Reziliență au ajuns deja la noi. Vorbim de un total de nouă miliarde de euro.
Legea salarizării unitare vine cu reduceri de venituri pentru bugetari
Modificările ar trebui să elimine inechitățile din sistem. Însă, prin plafonarea sporurilor la 20% din salariu, unii angajați din sistemul public vor încasa mai puțini bani. Modificările vor fi dezbătute cu sindicatele, iar proiectul va fi finalizat până în septembrie.
Premierul a găsit vinovații pentru gaura din buget: deficitul aparține preponderent marilor contribuabili
Premierul a găsit vinovații pentru gaura din buget, în primele luni: marii contribuabili. Executivul promite măsuri ferme pentru a menține deficitul în ținta stabilită. Iar jumătate din deficit ar fi recuperat din blocarea angajărilor în sectorul public și înghețări salariale.
Capitala, vulnerabilă în caz de cutremur peste 7. Povestea camerei rupte pe diagonală în 1977, greșeala lui Toma Caragiu și eroarea de amplasament a blocurilor noi
Clădirile cu peste cinci etaje sunt vulnerabile în fața seismelor de magnitudine peste 7. Chiar dacă legislația în construcții s-a schimbat semnificativ de la cutremurul din 1977, soldat cu peste 1.500 de morți, Capitala arată ca un oraș lăsat în voia sorții.
România consumă mai mult decât produce. În 2022, importurile României au depășit pragul de 100 de miliarde de euro
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, importurile României au depășit 100 de miliarde de euro, iar creșterile de prețuri au contribuit din plin, pentru că scumpirile se transmit de la o țară la alta. Din păcate, România este dependentă de importuri.