Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la legea salarizării unitare la cea din domeniul securității. De ce angajamentele promise de politicieni în PNRR au fost "uitate"

Angajamente asumate și măsuri promise de politicieni au fost uitate și amânate premeditat de către coaliția de guvernare. De teamă sa nu "deconteze" la urne impunerea unor măsuri nepopulare sau controversate în acest an, liderii PSD și PNL au preferat să nu apese accelerația pe reformele cerute prin PNRR, spun analiștii.

Legea salarizării unitare, modernizarea cadrului legislativ în domeniul securității și apărării naționale, reglementarea lobby-ului, dar și alte proiecte promise bat pasul pe loc. În fața acestei realități, partenerii de guvernare pasează responsabilitatea către miniștrii celuilalt partid.

De ce angajamentele promise de politicieni în PNRR au fost "uitate"

În prezent, țara noastră nu a reușit să primească banii pe cererea 3 de plată din PNRR. Depusă abia la finele lui 2023, cu jaloane care trebuiau să fie transpuse în realitate încă din toamna lui 2022, solicitarea este încă supusă discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene, nemulțumiți de neîndeplinirea unor măsuri.

Un alt jalon PNRR, legea lobby-ului, nu s-a materializat nici până în prezent, deși PNL se angajase ca va veni cu o astfel de inițiativă în toamna anului trecut. Noua lege a salarizării unitare, alt angajament ce trebuia îndeplinit până la finele lui iunie 2023, a rămas la stadiul de schiță la nivelul Palatului Victoria. În coaliție, situația este recunoscută parțial. Dar responsabilitatea este aruncată în curtea celuilalt.

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD: "Mai avem vreo trei restanțe cu guvernarea corporativă, regimul microîntreprinderilor. Din ce îmi aduc aminte, conflictul de interes la conducerile celor opt companii din energie, mă rog, nu neapărat, dar trebuie să menționăm că sunt portofolii în responsabilitatea colegilor de la Partidul Național Liberal. În rest, de când a luat PSD-ul Ministerul Fondurilor Europene, suntem undeva la 38 din cele 60 de reforme, preluând ministerul când erau doar nouă realizate. Nu suntem într-o întârziere care să pericliteze fondurile europene și pe celelalte probleme."

Nici PNL nu se lasă mai prejos. Dacă controlul anti-drog în școli nu s-a materalizat așa cum s-a promis la începutul acestui an, pachetul legilor siguranței naționale nu a depășit stadiul de draft la MApN, minister aflat acum sub controlul PSD, susțin liberalii. Tot spre social-democrații arată cu degetul și pentru netranspunerea măsurii de majorare a plafonului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei.

Gabriel Andronache, liderul deputaților PNL: "Nu au fost încă dezbătute din diverse motive, unul dintre motive fiind acela că nu a existat consens. Vom face demersurile necesare în această perioadă pentru ca acest proiect să fie aprobat și să ajungă la votul final și să intre în vigoare."

Motivul amânărilor promisiunilor guvernanților

Pentru specialiști, amânarea repetată a acestor măsuri are rațiuni pur electorale. Salarizarea unitară, de exemplu, ar trebui să vină și cu modificarea sistemului de calcul a indemnizațiilor, la pachet cu plafonarea la 20% a sporurilor acordate bugetarilor.

O categorie profesională ajunsă la aproape 1,3 milioane de persoane. Și un bazin electoral tradițional pe care PSD și PNL nu-l doresc pierdut tocmai în prag de alegeri prezidențiale și parlamentare.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Unul din motivele pentru care nu se discută foarte mult, de exemplu, despre legea salarizării este că impactul său bugetar este greu de apreciat și probabil ar crea foarte multe complicații. Au preferat să nu îndeplinească un jalon în PNRR decât să aibă probleme complicate manifestații, proteste și altele de genul acesta.

În egală măsură, problema legată de legea loby-ului era un un jalon, dar nu era o prioritate și cred că între cele două partide nici măcar nu există un numitor comun. Problemele legate de educație și de luptă antidrog sigur că ar fi foarte bine în campania electorală. Dar după experiența legată de modificare a codului rutier deja cred că se tem foarte mult de reacția opiniei publice."

Potrivit informațiilor Euronews, actualul executiv nu are de gând să recupereze mai niciuna din aceste întârzieri până nu se trece de hopul alegerilor din decembrie. În consecință, toate restanțele vor fi lăsate moștenire viitorului executiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE