Nu toți pensionarii vor beneficia de pe urma recalculării pensiilor. Sunt categorii care nu primesc bani în plus. Asociațiile de nevăzători, de exemplu, atrag atenția că noua lege le îngheață persoanelor cu dizabilități pensiile pentru o perioadă lungă de timp. Mai mult, cei care vor ieși la pensie de acum înainte, după intrarea în vigoare a legii, vor primi pensii mult mai mici.
Cum s-a ajuns la această situație
Potrivit noii legi a pensiilor, persoanele cu dizabilități, nevăzătorii spre exemplu, trebuie să realizeze un stagiu de 11 ani și 8 luni pentru a primi pensie.
Această nou lege a pensiilor elimină facilitatea stagiului redus și acordă doar o bonificație de 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat în condiții de handicap, doar pentru persoanele care ies din acest moment, nu și pentru cele care au ieșit deja și cărora Guvernul le-a recalculat pensiile.
Cei care beneficiază de pensie în acest moment în urma recalculării au un punctaj la jumătate față de pensia aflată în plată, ceea ce înseamnă că va rămâne înghețată pentru o perioadă lungă de timp de acum încolo. Pentru pensiile aflate în plată, la recalculare nu se acordă acea bonificație.
Cei care urmează să iasă la pensie și sunt nevăzători au contribuit cu puțin. Asociațiile de nevăzători au atras atenția că în cazul persoanelor cu dizabilități, locurile de muncă sunt plătite în cele mai multe situații cu salariul minim pe economie. Pentru aceștia va rezulta o pensie extrem de mică.
Noua lege a pensiilor premiază oamenii care stau mult în câmpul muncii
După cum a explicat și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, noua lege a pensiilor premiază persoanele care stau foarte mult în câmpul muncii. Însă persoanele cu dizabilități nu pot în cele mai multe situații să facă acest lucru pe un termen foarte lung.
Simona Bucura-Opescu, ministrul Muncii: ”Acum, în noua lege a pensiilor a trebuit să aducem împreună necesitatea de respectare a principiilor contributivității, totuși cu respect și pentru nevăzători și datorită acestui lucru s-a dat acest 0,5 puncte pe an, un punctaj suplimentar pentru aceștia.”
Jurnalist: ”Deci urmează o schimbare în ceea ce-i privește? Sunt oameni care chiar nu pot munci.”
Simona Bucura-Opescu, ministrul Muncii: ”Avem un dialog permanent cu cei de la asciațiile persoanelor cu dizabilități (nu numai de la nevăzători, și de la Consiliul Național al Persoanelor cu Dizabilități, și cei de la Asociația Surzilor ș.a.m.d.). Ne străduim, în măsura în care resursele ne permit, să avem o politică în care să le protejăm drepturile.”